Това е един съвет, даван от йогите, в продължение на хиляди години: поемете дълбоко дъх и се отпуснете.

Фокусирайте се върху стопяването на напрежението в мускулите и по този начин всички дразнещи притеснения ще изчезнат.

Сега е проведено цялостно научно изследване, според което медитацията и дълбоката релаксация променят нашите тела на генетично ниво.

Изследователи от Harvard Medical School са открили , че в дългосрочен план практикуващите методи за релаксация като йога и медитация, имат много повече активни гени за борба с болестите, в сравнение с тези, които не практикуват подобни занимания.

По-специално, те са установили гени, които предпазват от заболявания, болка, безплодие, високо кръвно налягане и дори ревматоиден артрит.

Промените, казват изследователите, са били предизвикани от т. нар. "ефект на релаксацията'' - явление, което може да бъде също толкова мощно, колкото всяко лекарствено средство, но без странични ефекти.

"Ние открихме редица активни за борба с болестите гени при хората, практикуващи релаксация, които не бяха активни при тези от контролната група", казва ръководителят на изследването д-р Хърбърт Бенсън, доцент по медицина в Харвардския медицински институт.

Активните гени помагат да се преборят възпаленията, убиват болните клетки и предпазват от рак, допълват учените.

Те са установили, че колкото повече хората практикуват методи за релаксация като медитация или дълбоко дишане, толкова по-големи са шансовете им да се предпазят от артрит и болки в ставите. Така те засилват имунитета си, поддържат здравословни хормонални нива, понижават кръвното налягане.

Това обяснява защо релаксацията, предизвикана от медитация или повтарящи се мантри, се смята за мощно средство за защита в традиции като Аюрведа в Индия или тибетската медицина.

Ето кои са седемте ползи за здравето от медитацията и дълбоката релаксация.

1. Повишаване на имунитета

Релаксацията има ефект върху повишаването на имунитета при възстановяване на болни от рак пациенти. Едно проучване в Държавния университет на Охайо установява, че прогресивната мускулна релаксация, когато се практикува ежедневно, намалява риска от рецидиви при рак на гърдата.

От друго проучване в щата Охайо става ясно, че месец релаксиращи упражнения подсилват естествените клетки, като им дават по-голяма устойчивост на тумори и вируси.

2. Еемоционално равновесие

Емоционалният баланс е способността да се радвате на живота такъв, какъвто е, да не се тревожите, да не се опитвате да променяте обстоятелствата, а да ги приемате. Като цяло - да сте освободен от невротично поведение, причинено от травмирано его.

Това е много трудно да се постигне напълно, но медитацията със сигурност е начин да се помогне при неврози и нездравословни емоционални състояния. Както съзнанието се очисти от емоционално негативни натрупвания, се постига отличен баланс.

3. Увеличаване на раждаемостта

Изследване в Университета на Западна Австралия установи, че жените са по-склонни да заченат по време на периоди, когато са спокойни, а не тревожни. Проучване на Тракийския университет в Турция, изтъква, че стресът намалява броя на сперматозоидите и подвижността им, което значи, че медитацията и релаксацията дават тласък на мъжката плодовитост.

4. Облекчава раздразнените черва

Когато пациентите, страдащи от синдром на дразнимото черво, започнат да практикуват медитация и релаксация два пъти дневно, техните симптоми на подуване на корема, диария и запек се подобряват значително.

Медитацията е толкова ефективно на изследователи от Държавния университет на Ню Йорк го препоръчват като ефективно лечение.

5. Понижава кръвното налягане

Едно проучване на Harvard Medical School установява, че медитацията понижава кръвното налягане, тъй като тялото става по-малко чувствително към хормоните на стреса.

Междувременно доклад на British Medical Journal установява, че пациентите, обучени как да се отпускат, имат значително по-ниско кръвно налягане.

6. Противовъзпалително действие

Стресът води до възпаления, сърдечно-съдови заболявания, артрит, астма и кожни заболявания като псориазис, казват изследователите от Emory University в САЩ. Релаксацията може да помогне за предотвратяване и лечение на тези симптоми. Според проучване на университета Макгил в Канада, медитацията клинично подобрява симптомите на псориазис.

7. Води до спокойствие

Простата разлика между тези, които медитират и тези, които не го правят, е, че за съзерцателния ум мисълта идва и си отива, докато при един обикновен ум тя поражда буря от фиксации.

Медитиращите хора гледат много по-спокойно на нещата, което ги прави емоционално балансирани.