Бартонелозите представляват група от инфекциозни заболявания, причиняващи се от Bartonella spp са грам-отрицателни бактерии, които са условно вътреклетъчни паразити.

Три вида от тези инфекциозни организми могат да причинят заболяване при човека, въпреки че и други видове вече се признават като важни, тъй като е възможно да предизвикат инфекция при човека.

Обхватът на инфекцията с тези бактерии варира от лека лимфаденопатия, която се наблюдава при болестта на котешкото одраскване до животозастрашаващи системни заболявания при имунокомпрометирани пациенти.

Инфекции с бартонела бактериите /бартонелоза/

Bartonella spp.са били изолирани от различни видове бозайници, най-често гризачи, преживни и месоядни животни. Предаването се осъществява най-често чрез вектори артроподи, тоест членестоноги.

Инфекциите, причинени от Bartonella spp. включват:

• Болестта на котешкото ухапване - B. Henselae;
• Свинска треска или окопна треска - B. Quintana;
• Бациларна ангиоматоза - B. henselae и B. Quintana;

Бациларна ангиоматоза и пелиозен хепатит

И двете бактерии B. henselae и B. Quintana могат да причинят бациларна ангиоматоза, която най-често се среща при HIV-позитивни пациенти. Но, за да инфектират тези хора трябва да имат HIV антитела и броят на CD4 да е значително понижен.

Бациларната ангиоматоза се характеризира с пролиферация на кръвоносните съдове, което води до формирането на подобни на тумор маси в кожата и другите органи.

Това заболяване често се свързва с пелиозен хепатит, който се характеризира с образуването на множество кухини, които се пълнят с кръв, в черния дроб. Като пелиозисът засяга и други части на тялото, например далака.

Какви са симптомите?

Проявлението на заболяването зависи от това кое анатомично място е засегнато и симптоматиката може да се изразява в повишена телесна температура, лимфаденопатия /подуване на лимфните възли/ и лезии по кожата.

Лезиите често са тъмнолилави и наподобяват тези при синдром на Капоши. Възможно е да се наблюдава разширяване на далака или черния дроб.
Понякога и ендокардитът се свързва с инфекция с Bartonella spp инфекция, включваща B. henselae, B. quintana, B. Elizabethae.

Алкохолизмът се счита за една от основните причини за ендокардит, предизвикан от B. Quintana, а също се наблюдава и при бездомни хора.

Енцефалопатиите, причинени от Bartonella са редки при хора с нормален имунитет, но могат да се развият при HIV-позитивни пациенти, особено инфекция с B. henselae, B. Quintana.

При такива случаи се развиват менингоенцефалити, енцефалопатии и нервно-психически разстройства.

Регистрирани са случаи и на остеомиелит, причинен от B. Henselae. При пълна картина се установява анемия, а при тестовете за чернодробната функция показват повишени нива на алкалната фосфатаза.

Прогноза

• Нелекуваните пациенти са с висок риск от настъпване на смърт;
• Имунокомпрометираните пациенти с бациларна ангиоматоза или пелиозен хепатит реагират добре на антибиотици;
• Рецидивите са чести;

Болест на Карион и Перуанска брадавица

Болестта на Карион се развива в острата на инфекцията и при наличие на лезии, дължащи се на Перуанска брадавица.

Какви са симптомите?

Бактеремията при болестта на Карион започва да се проявява 3-12 седмици след ухапването от комар.

Обикновено протича леко в регионите, където заболяването е ендемично /Перуанските Анди, Еквадор, Колумбия, Чили, Боливия и Гватемала/, но може да бъде много тежка при новоинфектирани хора, при които се развива тежка хемолитична анемия, която често е фатална, ако не се лекува.

При тежко протичане на заболяването пациентът развива треска, главоболие, диспнея, психични изменения и припадъци.