При горещо време ние изпитваме постоянна жажда и се придържаме към съветите на лекарите и попълваме запасите си от течности много активно, но дали пием правилните напитки?

Предимства и недостатъци

Най-добре е в жегата да предпочетем водата, обикновената питейна или минерална най-важното е да бъде качествена и пречистена. Минералната вода тонизира, освежава, утолява жаждата, премахва усещането за умора. Но пък другите видове напитки имат свои предимства недостатъци и дори противопоказания.

Обикновената питейна вода е най-добрият вариант в жегата, но тя не съдържа минерални вещества, които присъстват в соковете и минералната вода. Но последната е противопоказна за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържа в много соли, които предизвикват отоци.

Много хора предпочитат безалкохолните газирани напитки, у нас са познати само като безалкохолни, те са сладки, вкусно, но изключително вредни, особено при заболявания на стомаха.

Ако все пак на човек му се иска да пие сладка напитка, то най-добре да избере истинската лимонада или най-добре да си я направи сам, тъй като лимонадите, които се предлагат в магазините в бутилки от по 2 литра, както и соковете от пакети и останалите видове безалкохолни напитки са пълни с консерванти и оцветители.

Следва да се има предвид също, че безалкохолните всъщност не утоляват жаждата, а само я предизвикват. Прясно изцедените сокове в горещината или познатите като фрешове, също не са добър вариант, тъй като могат да доведат до обостряне на заболявания на стомаха, тъй като растителните влакна дразнят неговата лигавица.

Експертите също така посочват, че черният и зеленият чай, както в горещ, така и в охладен вид са абсолютно подходящи за жегата, но с тези напитки следва да бъдат внимателни тези, които страдат от хипертония.

Хората, които обичат кафе е по-добре да прекратят употребата на тази напитка, когато температурите са най-високи, тъй като кафето няма да утоли жаждата им а напротив. Кофеинът способства за разширяването на кръвоносните съдове, което стимулира отделянето на пот и така се увеличава жаждата.

Също така алкохолните напитки не утоляват жаждата, а точно обратното. Те имат лек диуретичен ефект и предизвикват сухота в устата.

Топло или студено?

Добре е в горещината да се освежавате с по-глътка студено мляко, това и полезно, и абсолютно безопасно. Но на много хора ги спира разпространеният мит, че именно от студеното мляко, изпито при висока температура, човек е възможно моментално да се простуди и да се разболее от ангина.

Разлика между студеното мляко и студената вода на практика няма. Не би следвало човек да настива от студена вода или друга студена напитка, без значение каква. Когато ние се разболяваме, в нашето тяло винаги прониква инфекция, предаваща се по-въздушно-капков път.

Ако човек има огнища на възпаление – болни зъби, хронични възпалителни заболявания на носоглътката, на гърлото, тогава да, пиенето дори на студена вода е опасно, тъй като може да доведе до обостряне на тези заболявания.

Но следва да се има предвид, че употребата на всякакви много студени напитки в горещината може да доведе до заболяване на гърлото. Вероятността от това е толкова по-висока колкото е и разликата между температурите на млякото и на вътрешната повърхност на гърлото.

Голямата температурна разлика предизвиква ответен сигнал на нервната система, който принуждава мускулите на гърлото силно да се свият. Храненето на мускулите на гърлото се нарушава и вследствие е възможно да възникне възпаление.