Освен че добре балансираната диета е един от най-добрите начини да останете здрави, също така е полезно да знаете някои от невероятните здравословни ползи на сушито. Естествено не всички видове са добър избор за вашето здраве, но ако смесите и съчетаете добри съставки, ще създадете рула суши, които съдържат много жизнено важни минерали и витамини. Ето защо трябва да хапвате суши.

Предпазва сърцето

Доказано е, че редовното консумиране на суши подобрява здравето на сърцето. Рула с кафяв ориз ви дават ударна доза от пълнозърнести зърна, които поддържат нивото на холестерола ви под контрол. Може да добавите също малко авокадо (или краставици), които са източник на омега 3 мастни киселини. Избягвайте да използвате и ядете соев сос и сладки сосове, независимо колко вкусни са те.

Сушито е богато на важни микроминерали

Въпреки че не е нужно да консумирате огромни дози микроминерали, все пак е важно да приемате достатъчно от тях редовно. В зависимост от това колко микроминерали консумирате всеки ден, те могат да подобрят или съсипят здравето ви. Водораслите в сушито съдържат големи количества минерали, като йод, магнезий и мед. Умерената им консумация повишава енергийните нива, подобрява настроението ви, предпазва от сърдечни заболявания и поддържа здрава храносмилателната ви система.

Съдържа мощни антиоксиданти

Рулата суши, които са направени със зеленчуци, съдържат мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и ви карат да изглеждате и да се чувствате здрави и млади. И нещо повече – антиоксидантите ви помагат да се предпазите от голям брой сериозни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Това обаче не означава, че трябва да ядете повече суши всеки ден. Стремете се да го консумирате от време на време, за да получите само позитивните ползи за здравето.

Сушито е с високо съдържание на протеин

Протеинът е важен за доброто функциониране на мускулите и им помага да се възстановят след физически упражнения. Можете да го намерите в месото, включително и рибата, така че вашето руло суши ще съдържа достатъчно от него. Но избягвайте рула със скарида или хрупкава риба, тъй като те са пържени и могат повече да ви навредят, отколкото да помогнат. Вместо това можете да изберете риба тон, за да получите достатъчно протеин, без да консумирате тонове нездравословни мазнини.

Сушито е естествен източник на енергия

Ако често страдате от следобедни спадове на енергия, зарежете шоколада и изяжте няколко суши рула. Оризът съдържа въглехидрати, които зареждат тялото ви и ви държат сити и енергизирани в продължение на часове. Сушито с много зеленчуци е бърз начин да повишите енергията си.

Подобрете храносмилането си

Много видове суши съдържат оризов оцет, който не дразни храносмилателната система. Но няма нужда да ядете много суши – няколко рула два пъти седмично са достатъчни да подобрят храносмилането и да останете стройни и здрави.

Сушито е ниско калорично

Въпреки че не се отнася за всички видове суши, много от тях са ниско калорични и са добро попълнение към диетата ви, ако искате да се отървете от ненужните килограми или просто да се поддържате във форма. Изберете суши, което съдържа много зеленчуци, като краставици, авокадо и моркови, и стойте далеч от такива, които имат крема сирене, майонеза или други кремообразни пълнежи. Тъй като рибата е ниско калорична също, рула, които съдържат риба тон и сьомга са също добър вариант.