Как съхраните красотата след края на лятото? След завръщането си от лятна почивка ние сякаш сме остарели. Кожата ни става суха, косата ни лесно капе, а освен това е и безжизнена и около очите се появяват и бръчки.

Какво се е случило и как да го коригираме?

След правилно прекаран отпуск жените обикновено сякаш разцъфтяват. Проблемите с косата и кожата са признак, че сте престарали с излагането на слънце. Прекомерната ултравиолетова радиация води до фотостареене на кожата и до повяхване на кожните повърхности.

В резултат дори и върху млада кожа могат да се появят дефекти, характерни за обичайното, обусловено от възрастта, стареене – сухота, изтъняване, бръчки и т.н.

А участъците от тялото, които най-често се подлагат на продължителна ултравиолетова радиация – това са лицето, ръцете и зоната на деколтето, появяват се и изменения на кръвоносните съдове – звездички по кожата, зачервяване, петна.

За щастие, фотостареенето за разлика от това обусловено от напредването на възрастта в повечето случаи е обратимо. Най-важното е да се избере правилна тактика на възстановяването.

Най-голям ефект при фотостареене дават козметичните процедури – пилинг, инжекции, хилауронова киселина, маски. За възстановяването на кожата способства и домашната грижа. Най-важното е да се спазва последователност и редовност.

Етап №1 – пилинг

1. Започнете с ексфолиант от кафе – за тази цел е необходимо да се съберете утайка от кафе и с меки, плавни движения, да масажирате с нея лицето си. Не натискайте силно.

2. След това измиване с млечна суроватка – вкиснало мляко. Това е проверено средство, което се използва от източните жени. Измиването има леко ексфолиращо и избелващо действие. Подобно действие притежават маските от всякакви млечни продукти – кисело мляко, сметана, извара.

Допълнителен бонус – млечното измиване помага и при пигментация на кожата, която обикновено се появява след края на отпуската, поради прекомерното излагане на слънце.

Етап №2 – избелване

1. Използвайте отвари от билки – магданоз, бял равнец – за тази цел 2-3 лъжички трябва да се залеят с вряла вода и да се оставят да престоят в продължение на час. Тази избелваща инфузия може да се нанася върху лицето 2-3 пъти дневно.

2. Допълнително избелване на пигметните петна осигурява маската от картоф – за нея е необходимо суров картоф да се настърже на ренде и получената каша да се нанесе на лицето за 10-15 минути, след което измийте с топла вода.

3. Маската от краставица се прави още по-лесно – краставицата е необходимо да се нареже на кръгли парченца, да се постави на лицето за 10-15 минути и да се измие с топла вода.

Етап №3 – овлажняване и подхранване

Есенните кремове трябва да съдържат хиалуронова киселина, ретинол, тъй като витамин А е най-доброто средство за поддържането на здравето и младостта на кожата и същевременно е и антиоксидант.

Купете си такъв и започнете да го използвате веднага, а за следващата година трябва да знаете, че е препоръчително да се използва веднага след завръщането от почивка.

Курс за есента

Със смяната на годишните времена следва да се промени и грижата. През есента в козметичната ви чантичка трябва да се появят много нови средства. Какви именно?
Балсам за устни – от началото на 3-то десетдневие на септември нанасяйте мазни подхранващи балсами ежедневно.

Крем за ръце – през есента, поради понижаване на температурите не можете да минете без овлажняващ крем на основа на натурални масла и животински мазнини.