Живеем в ерата на високите технологии и по всяко време имаме достъп до интернет. В тези условия, всеки път когато нещо малко ни заболи или почувстваме лек дискомфорт ние проверяваме в Гугъл и разбира се косите ни се изправят от ужас. Всяка болка задължително бива описана като симптом на рак, СПИН или защо не ебола.

Истината е, че това не е съвсем така и в много, наистина много голяма част от случаите тези болки не са симптом на нищо конкретно и най-вероятно всъщност сте в много по-добро здраве от колкото си мислите.

Всъщност е напълно нормално да усетите някаква болка, дори и ако сте в съвършено здраве. Например ако сте спали на криво, или пък сте спали прекалено много, или пък сте яли повече плодове и просто стомахът ви се е надул. Истината е, че ако тялото ви отговаря на тези 7 признака, най-вероятно здравословното ви състояние би трябвало да е добро.

1. Сравнително чиста урина и редовно уриниране

Ако ходите по малка нужда по няколко пъти на ден и урината ви е бледо жълта, а не мътна, тъмна или концентрирана, това означава, че тялото ви е добре хидратирано и най-вероятно бъбреците ви функционират доста добре.

Напълно обезцветента урина означава, че сте прехидратирани и докато това е по-малко опасно от дехидратацията, то вашето тяло все пак губи ценни електролити и соли.

2. Редовни изхождания и фецес с приблизително идентична консистенция

Да, всичко, което изядем, в края на краищата заминава в тоалетната под различна форма. По принцип изпражненията на всеки човек са различни, но докато вашите не са кървави, болезнено твърди или прекалено воднисти, то най-вероятно всичко е наред.

Редовното ходене по голяма нужда е друг индикатор за добро здраве. Ако ходите до тоалетната по голяма нужда често и лесно, това означава, че менюто ви съдържа добро количество фибри и храносмилателната система функционира ефективно.

3. Стабилно тегло

Ако не сте твърде кльощави или затлъстели, поддържането на едни и същи килограми е добър знак. Твърде бърза загуба на килограми или внезапно генериране на тегло без очевидна причина могат да са знак за безпокойство.

4. Бързо заздравяване

Ако при нараняване, одраскване, порязване и други травми раните ви заздравяват бързо, това е знак, че сте в добро здраве и тялото ви реагира правилно. Ако при лек натиск върху кожата ви се образуват значителни синини и кръвонасядания, кажете това на личния си лекар. Ако нямате този проблем, значи кръвоносната ви система би трябвало да е в добро здраве.

5. Здрава коса и нокти

Коса, кожа и нокти - това обикновено са първите индикатори, които показват, че нещо не е наред с вашето тяло, особено ако му липсват витамини. Ако ноктите и косата нямат блясък и се чупят, ако косата няма блясък и се скубе и накъсва, това е знак за недостиг на витамини. Ако най-големият ви проблем с косата са заплетените краища, най-вероятно сте в добро здраве.

6. Редовен цикъл

Редовният цикъл с нормален предменструален период са признак на здрава и правилно функционираща репродуктивна система. Ако имате нередовен цикъл, или твърде продължителен, или болезнен, или съпроводен от силно кървене, посъветвайте се с лекар.

7. Добър сън

Вярно е, че повечето от нас спят по-малко от колкото трябва, а редките случаи на безсъние се считат за нормални. Но докато в повечето случаи имате добър и нормален сън, без постоянни нощни събуждания за уриниране и без нощно изпотяване, вие вероятно покривате всички необходими фази на съня. И ако се събуждате поне малко поотпочинали и поосвежени - тогава това е още по-добре.