През зимата е необходимо да бъдем готови за всякакви изненади, включително и за преохлаждания. Няколко прости съвета ще ви помогнат да се сгреете, да избегнете остри вирусни инфекции и измръзвания.

1. Сгрейте се в топло помещение

Дори ако нямате възможност незабавно да се приберете у дома, не е препоръчително да продължите да стоите на студа навън. Влезте в някой магазин или в кафе, поръчайте си топла напитка и изчакайте, докато спре да ви втриса.

Обикновено това отнема 15-20 минути. За предпочитане са чаят от джинджифил или от лимон, а кафето не е за предпочитане – то бързо извежда течностите от организма, което не е необходимо на премръзналия човек.

2. Не пийте алкохол

Лекарите категорично не препоръчват да се пие алкохол в студа, тъй като етанолът разширява кръвоносните съдове и тялото губи топлина с пъти по-бързо.

И човек се преохлажда, но тъй като се намира в състояние на опиянение, и вече не усеща това. С чаша коняк можете да се сгреете само у дома и то вече, след като сте се стоплили напълно.

3. Не разтривайте измръзналата кожа със сняг

Ако кожата ви е пребледняла от студа, не бързайте да я разтривате със сняг – така само я травмирате. Направете лек масаж и побързайте да се скриете на топло.

Също не е нужно да се „сраствате“ с печката, да затопляте ръцете си с гореща течаща вода или пък да ги мажете с мазен крем.

Изчакайте 20 минути – ако измръзналите участъци от кожата се зачервят, то това е добър знак – кръвообращението е започнало да се възстановява. Сега можете да нанесете на ръцете и на лицето мазен крем.

4. Свалете металните аксесоари

Студът не е най-доброто време за носенето на любимите пръстени, синджири и часовници, които не само отнемат топлината от тялото ви, но и препятстват нормалното кръвообращение.

Скръстете ръце в гърдите, сложете дланите под мишниците – така по-бързо ще се сгреят.

5. Не бързайте да си вземате горещ душ

Прибрали сте се премръзнали и нямате търпение да се сгреете под струите гореща вода? Не е добра идея – резките колебания на температурите са излишен стрес за организма.

Преоблечете се в топли домашни дрехи, завийте се с одеяло, без да бързате, изпийте чаша чай и едва след това си вземете душ.

6. Вземете таблетка аспирин

Съвсем неслучайно ацетилсалициловата киселина е включена от СЗО в списъка с жизнено необходимите лекарства.

В случай на прекомерното охлаждане на организма този препарат снема спазъма на кръвоносните съдове и спасителната вълна топлина се разпространява по тялото ви.

Важно!

През зимата метаболизмът /обмяната на веществата/ се забавя, особено при хората с наднормено тегло. Възможно е ускоряването му със здравословно хранене и физически упражнения.

7. Не киснете краката в гореща вода

За да не се разболеете, е необходимо да направите правилна баня на краката. Напълнете леген с вода не по-топла от 30 градуса и постепенно увеличавайте температурата до 40°С.

Ако пък хремата е вече започнала, то добавете в легена няколко чаши отвара от липов цвят – парата, която ще се издига от легена ще спомогне за облекчаване на отока на носната лигавица, и вие ще се почувствате много по-добре.

Как да избегнете прекомерно охлаждане на организма?

Следете влажността на въздуха – дори и да е над нулата, ако влажността е висока, рискувате да премръзнете повече, отколкото при -5 и ниска влажност.