Желаете да отслабнете и най-накрая да ограничите консумацията на мазна и печена храна? Кои са най-полезните кухненски принадлежности, които ще ви вдъхновят да преминете на здравословно хранене?

1. Добър кухненски нож

Само си представете колко лесно и бързо ще нарязвате продуктите със заточен кухненски нож, чиято дръжка идеално ви пасва на ръката. С такъв помощник полезните диетични салати задължително ще се появят в ежедневното ви меню.

2. Блендер

Смутитата са един от най-вкусните, полезни и питателни напитки, способни да ви оправят настроението всяка сутрин. Но за приготвянето им е необходим добър блендер.

Също с негова помощ ще можете да приготвяте супи, мусове, сосове и др. Менюто ви ще стане по-разнообразно, настърганата храна ще пази стомаха ви от гастрит, а освен и храносмилането ви ще се подобри.

3. Чугунен тиган

Смятате, че тежките чугунени тигани са отживелица? Напразно, те не само запазват наситеният вкус на храната и я правят по-сочна, но и позволяват използването на няколко пъти по-малко мазнина, което безусловно е плюс за вашата фигура.

Също така при нагряването си чугунът не отделя вредните вещества, което не може да се каже за евтините тигани с антизалепващо покритие, които предизвикват опасения за безопасността на храната.

4. Пароварка

Диетолозите от всички държави задружно препоръчват по-често да се употребяват зеленчуци, риба и месо, приготвени на пара.

Топлинната обработка на пара унищожава вредните микроорганизми и токсичните вещества, като същевременно се запазва максимално количество необходими витамини и минерали. Не е ли това идеалният кухненски помощник?

5. Термос

Необходим не само за пътешествия сред природата, но и у дома.

С негова помощ ще можете да си приготвяте полезни билкови чайове и отвари за жабурене на болно гърло. По време на грип, ОРВИ, ангини и други инфекциозни заболявания, термосът е незаменим.

6. Пластмасови кутии

Не са необходими само, за да носите обяд на работа, който сте приготвили сутринта. Желаете ли по-често да ядете пресни салати?

Нарежете няколко зеленчуци за по-късно – например – краставици и домати, сложете ги в такава пластмасова кутия, която се затваря херметически и ги сложете в хладилник.

Така продуктите няма да се развалят и да изсъхнат, а когато огладнеете няма да посягате към сандвичите – всичко, което трябва да направите – да добавите към салатата малко зехтин, но не прекалявайте.

Важно!

При всякакви стойности на телесната маса не е препоръчително да се отказваме от вечерята, но последното хранене за деня трябва да се състои от леки белтъчни ястия като омлет, извара, кисело мляко и зеленчукова салата.

7. Списък с хранителните продукти

Навярно не сте очаквали да видите в списъка на полезните кухненски принадлежности е обикновения лист хартия. Но именно така ще можете да си планирате седмичното меню и да се откажете от вредната храна.

Тайната е проста – съставете си списък със задължителните продукти, които трябва да присъстват в хладилника ви. Така нагледно ще видите, от какво е необходимо и наложително да се откажете и каква храна не достига.

За да улесните изпълнението на тази задача, използвайте стандартна пирамида на здравословното хранене.

На върха на пирамидата трябва да бъдат мазнините и сладките храни, които при умерена употреба могат да станат част от здравословната балансирана диета.

По-долу са млечните продукти, съдържащи калций, необходим за зъбите и костите, а също в тях присъстват белтъчини и витамини.