Всички искаме хубава кожа и постоянно се опитваме да подобрим нейния вид.

За красива кожа съществуват много съвети, но не всички са „добри”. Ето и някои от най-големите митове за грижите за кожата.

Свиване и разширяване на порите

Постоянно слушате как този и онзи магически серум или лечение ще разширят или свият упоритите пори. Реалността обаче е друга – размерът на порите е почти изцяло въпрос на гени.

Порите не се отварят и затварят, нито се свиват и разширяват. Няма какво да направите, за да го промените. Можете, обаче, да подобрите вида на порите, а не действителния им размер.

Цитрусите – невероятни за почистване на кожата в домашни условия

Цитрусите често се препоръчват като добра съставка на почистващите козметични продукти за лице. Но това не означава, че те са добри за вашата кожа. Цитрусите съдържат неагресивни избелващи вещества и поради своята киселинност могат да навредят на естествения pH баланс на кожата.

Също така могат да предизвикат дразнене и дори химическо изгаряне, ако се използват непосредствено преди излагане на слънце. Затова – без тях!

Сухата кожа е знак за дехидратация

Сухата кожа и дехидратираната кожа са две съвсем различни неща. Сухата кожа е тип кожа, която не произвежда достатъчно мазнини, за разлика от другите два типа – мазната и комбинираната. Това също зависи от гените.

Дехидратраната кожа, от друга страна, е състояние, с което могат да се сблъскат хора с какъвто и да е тип кожа и зависи много от фактори като консумацията на вода, атмосферните условия и грима, дразнещ кожата.

Лентичките за черни точки помагат

Онези малки черни точки, които виждате след като махнете лентичката са само повърхността на пъпката и ще се появят отново на лицето ви за нула време. Лентичките за черни точки разраняват чувствителната кожа, предизвикват възпаления и не предотвратяват появата на нови комедони.

Затова редовно почиствайте кожата си с лосиони, кремове и леки ексфолианти, за да се отървете от черните точки и не разчитайте на лентичките за бързо справяне с проблема.

С възрастта акнето изчезва

Акнето може да е проблем дори и за възрастни хора. Стресът, хормоналните промени, причинени от менопаузата, както и някои медикаменти могат да доведат до появата на акне.

Акнето при възрастните е доста по-различно от това при тийнейджърите. С годините кожата ви става по-тънка и чувствителна, така че по-грубите продукти, с които се третира акнето при младежите, могат често да се окажат прекалено груби за кожата на възрастен човек.

Трябва да вземате душ всеки ден

Мнозина от нас не се чувстват чисти, ако не са взели душ всеки ден, но ежедневното къпане не винаги е най-добрият начин за постигане на здрава кожа. Сапунът и дългите горещи душове лишават кожата ви от мазнините, които са ѝ нужни, за да бъде чиста.

Разбира се, някои определени части на тялото, излъчващи телесни миризми, трябва да бъдат измивани всеки ден, но ръцете от дланите нагоре, бедрата, гърдите и гърба не се нуждаят толкова често от миене.

Можете да прогоните целулита завинаги

Определени кремове могат да намалят появата на целулит за няколко часа, а лазерните процедури могат да го скрият за няколко години. Но истината е, че лек няма и като се има предвид, че повечето жени имат целулит, то е време да се замислим защо искаме да се отървем от него.