Ново изследване разкри петте най-често срещани здравословни проблеми при мъжете и как те да се предпазят от тях.

Кевин Полсли от университета в Лойола смята, че за много мъже ходенето на лекар е само едно от нещата в привидно безкрайния списък със задачи, но за да се справят с всички тях, те трябва да започнат да мислят за здравето си и да го превърнат в приоритет.

Сърдечно-съдови заболявания

Един от петте най-често срещани проблеми при мъжете са сърдечните заболявания. Те страдат от по-висок риск от сърдечни удари в сравнение с жените, като този риск се увеличава, ако съществува наследствен фактор.

Тютюнопушенето, високият холестерол, високото кръвно налягане и диабетът увеличават риска от сърдечни заболявания.

Според Полсли, физическите упражнения и диетата са изключително важни за превенцията на инфаркт.

Рутинните профилактични прегледи могат да помогнат за констатирането на повечето от тези рискови фактори и тяхното третиране спомага за намаляване на опасността от подобно заболяване.

Сънна апнея

На второ място сред най-честите здравословни проблеми при мъжете е сънната апнея. Изчислено е, че 18 милиона американци имат това заболяване, но много от тях не са изследвани за него. Леките му симптоми включват хъркане, често уриниране нощем, сутрешно главоболие и сухота в устата сутрин.

Много от здравословните проблеми на мъжете могат да бъдат разрешени, ако те предприемат мерки за третиране на сънната апнея. Дългосрочни усложнения от това заболяване включват високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Така че то е важно състояние, което трябва да се диагностицира и лекува, споделя Полсли. Отслабването може да помогне за намаляване на сериозността на проблема. Полсли препоръчва провеждането на сънен тест, за да се определи причината за сънната апнея и най-доброто лечение за нея.

Хипертония

На трето място сред проблемите при мъжете се нарежда високото кръвно налягане. Семейната наследственост и затлъстяването са две от водещите причини за високо кръвно. Отслабването може да доведе до намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Консумирането на по-малко сол също може да помогне в битката с него. Много хора смятат, че това означава просто да избягват солта, но става въпрос за нещо повече: това е начин на живот.

Висок холестерол

Четвъртият най-голям бич за мъжкото здраве е високият холестерол. Той също е силно повлиян от генетичната наследственост, но човек може да страда от висок холестерол дори и без такава предразположеност.

Диетите и упражненията са ключът към превенцията на това заболяване. Ако имате фамилна наследственост или сте загрижени, консумирайте риба или рибно масло, които също помагат за намаляването на нивото на лошия холестерол.

Рак на дебелото черво

На пето място сред най-разпространените мъжки здравни проблеми е ракът на дебелото черво. Ранното му констатиране е важен елемент от борбата с това с заболяване. Препоръчва се да се извършва колоноскопия на всеки десет години след навършване на 50-годишна възраст или дори и по-рано в случай че има подобно заболяване в семейството.

Ако се установи на ранен етап, прогнозите за лечението на рака на дебелото черво са добри. Затова всички, както мъже, така и жени, трябва да извършват рутинни колоноскопии. Може да не са особено приятни, но могат да спасят живота ви, казва Полсли.