29-годишна жена от Индия през последните 3 месеца страдала от изключителни силни болки в корема, освен това започвало да ѝ се повръща всеки път, когато опитала да похапне нещо.

В това състояние тя постъпва в болница, където лекарите, след проведени изследвания откриват множество кисти.

4 големи ехинококови кисти и над 750 малки

Направена е компютърна томография, която показва, че около половината от коремната кухина на жената е заета от 4 големи кисти, а около тях са разположени множество малки дъщерни.

На пострадалата поставят диагноза кистозна ехинококоза – паразитна инфекция, предизвикана от кучешка тения.

При това заболяване най-често се образуват чернодробни кисти, но е възможно такива да се формират и в други органи, сред които сърце, бял дроб, мозък и кости.

Кистите трябвало да се премахнат по спешност и това съвсем не било съвсем лесно, тъй като някои от тях били сраснали с органите на жената.

Кистите били свързани с черния дроб, порталната вена, жлъчните пътища, левия бъбрек, дебелото черво, пикочния мехур и големите кръвоносни съдове на десния крак.

Главният хирург на болницата в Индия отбелязва, че разкъсването на кистите бил довело до незабавен алергичен шок на оперираната жена, затова трябвало да се действа много внимателно.

Всяка голяма киста се отваряла отделно, а нейните дъщерни се премахвали с лъжичка, като стените на кистите, след като съдържимото от тях било премахнато, се откъсвали от околните структури.

Най-забележително се оказва не самото хирургическо майсторство – да се премахнат толкова кисти, без да се разкъса нито една, си е голям успех, а количеството кисти.

Общият брой на дъщерните кисти се определя като наистина зашеметяващ, 759 образувания.

След операцията жената е под лекарско наблюдение и към настоящия момент състоянието ѝ е стабилно.

Има ли опасност от подобен случай на кучешка тения у нас

У нас епидемия от кучешка тения няма обявена, но предвид наличието на голям брой бездомни кучета в по-големите градове, трябва да се внимава при контакт с тях. Добрата лична хигиена може да ни предпази от заразяване с кучешка тения.

Не трябва да се забравяме и за храненето. Има опасност от заразяване с кучешка тения от немити плодове и зеленчуци и недобре термично обработено месо.