Хипотиреоидизъм или хипотиреоза – доста срещано заболяване на щитовидната жлеза с постепенно прогресиращо протичане.

Проявява се с потискане функционалната активност на щитовидната жлеза и постепенно намаляване на образуваните от нея хормони.

Какво е това субклиничен или скрит хипотериоидизъм

Хипотиреозата обуславя постоянен недостиг на щитовидни хормони, което води до нарушение на всички метаболитни процеси в организма. Първоначално това заболяване е със субклинично или скрито протичане.

Хипотериоза най-често се среща сред жени. По последни данни от тази болест страдат най-малко от 2% в репродуктивна възраст. При жените над 60 години този показател достига до 10%.

Прогнозата при хипофункция на щитовидната жлеза пряко зависи от това колко правилно е назначено лечението.

Хипотериозата както при жени, така и при мъже, може да стане причина за редица изключително сериозни усложнения.

При продължително протичане и липса на заместваща терапия тази патология може да доведе до хипотиреоидна кома, която представлява опасност за живота.

При тази диагноза са възможни трудности при зачеване на бебе. Значително се повишава риска от инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето и други сърдечно-съдови разстройства.

Хипотиреоидизмът може да е с вродена и придобита форма. Последната се среща значително по-често, в 90% от случаите.

Вродената форма обикновено е с по-неблагоприятна прогноза.

При късно поставяне на диагнозата при детето и продължителна липса на заместваща терапия се наблюдава изразено нарушение на дейността на централната нервна система.

Възможно е да се стигне до развитие на олигофрения, ако не се назначи заместваща терапия.

За основна причина за формиране на хипотиреоидизъм се смята автоимунното увреждане на щитовидната жлеза, което води до хроничен възпалителен процес в нея.

Още една причина – пълно или частично отстраняване на щитовидната жлеза.

Сред другите предразполагащи фактори е продължителен прием на препарати, които потискат синтеза на тиреодни хормони, а също и остра йодна недостатъчност, който трябва да постъпва в организма с храната и водата.

Първичната хипотиреоза е обусловена от проблеми със самата щитовидна жлеза, разграничават се още вторичен и третичен вариант.

При вторичен вариант в основата на развитието е нарушение на дейността на хипофизата, а при третичен – хипоталамуса.

Сред възможните причини са обемни новообразувания, хирургични интервенции и травми, лъчево въздействие и т.н.

Симптоми при субклинична хипотиреоза и други форми на тази болест

Важна особеност на това заболяване е, че то няма специфична клинична картина. Това възникнало нарушение много често остава неразпознато.

Субклиничната хипотериоза е с безсимптомно протичане, минимални са оплакванията в приблизително 30% от случаите. Характерни симптоми са общо неразположение, слабост, влошаване на апетита и раздразнителност.

При изразено протичане се наблюдават изменения от страна на външния вид на пациента. Кожата на болния става суха, лицето придобива жълтеникав оттенък.

Характерни са отоци в областта на лицето и на краката, често главоболие. Пациентът може да се оплаква от мускулна слабост, бързо уморяване, сънливост, през деня.

Настроението е потиснато, губи се интерес към случващото се, влошава се паметта и вниманието.

При болния човек се променя не само кожата, но и косата, появява се косопад.

Характерно е известно повишаване на телесната маса, често се присъединяват проблеми със сърдечно-съдовата система – кръвното налягане леко се повишава, пулсът леко отслабва.

Клиничната картина може да се допълва от запек, подуване на корема, гадене, увеличаване на черния дроб, нарушение на менструалния цикъл при жените.

Как се лекува скритата форма на хипотиреоидизъм

Препарати се изписват само при явно изразени симптоми. Прилага се заместваща терапия със синтетични аналози на щитовидни хормони.

Дозата и схемата се избират индивидуално в зависимост от това колко е изразен недостигът.

Пълното изчезване на всички клинични проявления става няколко месеца след началото на лечението.

Понякога обаче се препоръчва пожизнено приложение на синтетични тиреоидни хормони, в случаите когато щитовидната жлеза е била премахната.

Заместителната терапия при субклинична хипотиреоза е показна при бременност или нейното планиране.

Принципи на профилактика

Основният метод на профилактика е прием на достатъчно йод с храната. С йодирането на солта почти всички български граждани успяват да си набавят йод, затова основният проблем сега са автоимунните заболявания на жлезата.

Причината за тях не е известна, затова и не могат да бъдат дадени препоръки относно профилактиката.