Вярно ли е, че елдата понижава кръвната захар, фруктозата е по-вредна от глюкозата и каква захар е необходима на мозъка?

1. Причината за диабета е употребата на захар

Захарният диабет тип 1 се развива поради автоимунното увреждане на бета клетките на панкреаса и употребата на захар не е фактор в този патологичен процес.

Заболяването обикновено засяга деца и юноши. Диабет тип 2 се предава по наследство и обикновено се проявява при хора в по-зряла възраст, които страдат от затлъстяване.

А прекомерната употреба на захар и захарни изделия може да стане причина за развитие на метаболитен синдром, който се счита за един от основните рискови фактори за възникването на захарен диабет тип 2.

2. Някои храни като елдата и земната ябълка понижават нивата на кръвната захар

Нито един хранителен продукт не притежава подобни свойства.

Въпреки това зеленчуците и пълнозърнестите храни, богати на растителни влакна, повишават нивата на кръвната захар по-бавно, отколкото другите съдържащи въглехидрати храни.

Земните ябълки, репичките, елдата, просото, ечемикът, оризът, овесената каша умерено повишават нивата на глюкозата като този процес протича не много бързо.

3. Фруктозата – заместител на захарта

През последните години се публикуват все повече научни данни в подкрепа на твърдението, че употребата на фруктоза в големи количества обуславя развитието на омазняване на черния дроб или стеатоза, инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2.

Освен това царевичният сироп с високо съдържание се добавя към много напитки, и захарни изделия като подсладител, макар че в България такава практика няма.

4. Лоша наследственост – детето може да развие захарен диабет тип 1, поради това, че е унаследило диабет тип 2 от своята баба.

Диабет тип 2 не се явява наследствен рисков фактор за възникването у потомството на диабет тип 1.Това са различни заболявания. Но диабет тип 2 е възможно да се предаде по наследство.

5. При диабет не е препоръчително да се яде след 18 часа

При хората, страдащи от захарен диабет, запасът от глюкоза в черния дроб е значително по-малко и бързо се разходва при гладуване.

Ако се прекрати приемът на храна за период от 3 до 6 часа и повече преди сън, то това е възможно да доведе до понижаване на кръвната захар през нощта и съответно сутринта диабетика да почувства слабост, световъртеж.

Освен това, след време подобен режим на хранене може да доведе до омазняване на черния дроб.

6. Диабетиците не трябва да ядат бял хляб, тъй като повишава нивата на кръвната захар повече, отколкото черния.

Черният и белият хляб еднакво повишават нивата на захарта в кръвта. Но белият повишава кръвната захар повече от този, в който са добавени трици или цели зърна.

7. Не трябва напълно да се изключват храните, съдържащи захар от хранителния режим, тъй като глюкозата е необходима за мозъка.

Мозъкът използва глюкозата, която се намира в кръвната плазма. Тя /глюкозата/се формира и от храните, съдържащи сложни въглехидрати като пълнозърнестите и зеленчуците и от гликогена в черния дроб. И поради това обикновената, трапезна захар не е необходимо да се консумира.

8. При диабет лекарствената терапия трябва да започне възможно най-късно, тъй като тя води до задълбочаване на заболяването.

Ефективността на лечението зависи от това, били са своевременно и правилно подбрани препарати, механизмът на тяхното действие и дозите, оптимални за всеки конкретен човек.