Прието е, че необходимото време за сън е 7-9 часа на нощ.

Но често работата или семейният живот не ни позволяват да спим толкова, колкото ни се иска, или колкото организмът ни има нужда, а поредните безсънни нощи се превръщат в сериозен проблем.

Недоспиването може да се отрази на здравето ни, на имунитета и на настроението ни. Има редица фактори, които влияят о застрашават.

Знаете ли, че хроничното недоспиване може да бъде причина за повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, депресия и затлъстяване. Учените са открили негативните ефекти от липсата на нощен сън.

Винаги сте гладни

Ако мозъкът не получава енергията, от която се нуждае, набавена чрез сън, той се опитва да компенсира чрез по-голямо количество храна. Недоспиването може да увеличи производството на грелин (хормон на глада) в червата, а прекомерното му количество е причина, за да пожелае тялото мазни и сладки храни.

Напълнявате

Лишаването от сън значително увеличава апетита и води до качване на килограми. Грелинът и лептинът са причина тялото да жадува за сладкиши и пържени храни. Липсата на сън се отразява и върху метаболизма.

Проучване от 2012 г. на „Internal Medicine“ установява, че само четири часа и половина сън в продължение на четири дни без прекъсване понижава способността на мастните клетки да реагират на инсулин - хормонът, отговорен за регулирането на енергия до 30%.

Ставате импулсивни

Хората са склонни да действат, без да мислят, когато не си доспиват. Понякога това може да предизвика бурна вълна от емоции или депресивно състояние. Когато сте уморени, мозъкът не може да се концентрира, а липсата на сън е причина за краткотрайна загуба на паметта.

Имате проблеми с взимането на решения

Ако намирате решение по-трудно от обикновено, липсата на достатъчно сън е причината. Недоспиването влияе на скоростта и нивото на когнитивния процес, тоест вземането на решения и извършването на нормалните функции е затруднено.

Затруднени двигателни функции

Загубата на равновесие или дори една погрешна стъпка, повтаряща се няколко пъти дневно, показва, че сте много уморени. При умора и недоспиване се понижава времето за реакция и концентрация.
Когато сте лишени от сън, емоциите ви излизат извън контрол, това може да предизвика безпокойство, гняв или тъга.

Отслабване на имунната система

Проблемите с недоспиването се отразяват и на имунната система, като променят функциите на организма, включително и възможността му да се бори с инфекциите. Изследване, проведено през 2009 г., проследява навиците на 153 доброволци в продължение на 14 дни.

Учените са установили, че хората, които не са спали достатъчно изпитват постоянен студ. Причината за това е производството на цитокини от имунната система, които помагат за защита от инфекции и възпаления, а липсата на нощен сън увеличава опасността от вируси.

Мускулен дисбаланс

Прекалената преумора ни пречи да контролираме дори мускулите на очите си. При голяма част от участниците се наблюдава мускулен дисбаланс, който е причина за проблеми със зрението.

Влошаване състоянието на кожата

Наблюдават се негативни промени и в състоянието на кожата, при хората, които не могат да си набавят необходимото количество сън. Липсата на почивка разстройва хормоналния баланс и повишава нивата на циркулиращия естроген. При по продължителен период, може да се наблюдава поява на бръчки, поради намаленото ниво на колаген.