Ако работите до късно или по цял ден сте пред компютъра, главоболието сигурно е ваш чест спътник.

Като се добави стресът, напрежението, тревогите у дома и на работното място, причините да ни боли глава са много.

Но не бързайте веднага да посягате към лекарствата. Има достатъчно природни средства, които могат почти веднага да облекчат болката в главата.

1. Ароматерапия

Препаратите за ароматерапия се различават значително, но някои от най-често използваните етерични масла за лечение на главоболие включват лавандула, сладък риган и лайка.

Използвайте за масажиране на врата, по време на баня, или ги вдишвайте. Смесете пет капки масло от розмарин, пет капки индийско орехче масло и пет капки лавандулово масло. Масажирайте шията и горната част на гърба.

2. Джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на главоболие. Джинджифилът помага за разширяване на кръвоносните съдове в главата и активира отделянето на естествените опиати в мозъка, които помагат за намаляване на болката, свързана с главоболие от напрежение.

При главоболие трябва да се пие чай от джинджифил 3-4 пъти на ден, за да се облекчи болката. Важно е да изпиете първата чаша още с първите симптоми. Така джинджифилът ще действа бързо и ще намали главоболието.

3. Ябълки

Когато се събудите сутрин с главоболие, трябва да изядете парче ябълка с малко сол и след това да пийнете нещо топло. Скоро ще можете да се отървете от продължаващото главоболие.

Заедно с ябълките, можете да използвате и ябълков оцет за лечение на главоболие. Напълнете голяма купа с гореща вода и добавете три до четири супени лъжици ябълков оцет в нея.

Сега поставете кърпа над главата си и вдишвайте парата десет до петнадесет минути. Друг вариант е да добавите малко ябълков оцет в чаша пълна с вода и го пийте 2-3 пъти на ден, за да облекчите главоболието.

4. Бадеми

Бадемите съдържат болкоуспокояващи химикали, които могат да намалят симптомите на главоболие за 10-15 минути. Шепа бадеми винаги е удобен естествен заместител на всяко болкоуспокояващо средство.

5. Лют червен пипер

Друг стимулант за отделянето на ендорфин, който ще помогне за облекчаване на главоболието. Известно е, че и най-тежкото главоболие може да се излекува чрез консумация или локално приложение на лют червен пипер. Някои мазила съдържат екстракт от растението.

6. Мента

Ментата има успокояващи свойства, които могат да помогнат при лечението на главоболие. Можете да направите билков чай, като добавите една чаена лъжичка изсушена мента в чаша гореща вряща вода.

Покрийте и оставете да кисне десет минути, след което я прецедете и добавете малко мед. Отпивайте бавно. Можете да използвате масло от мента за нежно масажиране на слепоочията, челюстите и задната част на врата.

Това ще ви даде незабавно облекчение от болката. В допълнение, вдишвайки успокояващия аромат на мента, допълнително облекчавате симптомите, свързани с главоболие, като например повръщане.

7. Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло има болкоуспокояващо и противовъзпалително свойство. За да получите най-бързо облекчение, трябва да използвате евкалиптово масло за масаж на челото и слепоочията за петнадесет до двадесет минути.

Маслото осигурява успокояващ ефект. В същото време то ще помогне за облекчаване на напрегнатите мускули около главата. Заедно с евкалиптовото масло, можете да приложите масла от кокос или бадеми за масаж на челото, за да се отървете от главоболието.

8. Канела

Канелата е друга билка, която може ефективно да лекува главоболие. Вземете канела на прах, или сами смелете ароматните пръчици. Добавете малко вода в този прах до получаването на гъста паста и я нанесете върху челото и слепоочията.

Полегнете за половин час. Скоро ще получите облекчение. След това измийте челото си с хладка вода. Това лекарство е полезно при главоболие, причинено от излагане на вятър и студ.