Повечето хора днес вярват, че за отслабване е необходимо задължително да минат на диета и да си купят карта за фитнес. А ако килограмите по никакъв начин не желаят да ви напускат, то това означава, че или диетата е неправилна, или физическата активност не е достатъчно интензивна.

Нямаме нищо против диетите и спорта. Но е добре да имаме предвид, че дори най-вълшебната диета не ви прави стройни и здрави, ако като цяло водите неправилен начин на живот.

Дори най-ефективното упражнение няма да ви подари плочки на корема и бицепси на ръцете, ако цялото си останало време прекарвате на дивана.

Не, за да приведете във форма, ще ви трябва нещо повече. Ще ви се наложи да промените начина си на живот и да си изградите нови полезни навици.

1. Винаги започвайте храненето с чаша вода – това ще ви помогне да поддържате водно-солеви баланс. Водата заема място в стомаха, чувството за ситост възниква много по-рано, отколкото обикновено.

2. Сменяйте хранителните продукти – опитайте да замените обичайните продукти с по-малко калорични техни аналози. Не е необходим екстремизъм, правете това постепенно.

Повечето наши хранителни навици са просто навици нищо повече. Повярвайте, можете лесно без каквато и да е вреда за здравето да прекратите консумацията на храни, които сега ви се струват жизнено необходими.

3. Не си отказвайте шоколад – да спрете съвсем да ядете сладко е много трудно, но не е и нужно. Просто заменете бисквитите, сладкишите, тортите и поничките с няколко парченца черен шоколад. Ще ви вкусно, сладко, но и полезно.

4. Не пийте калории – много зле се получава, ако сте си наложили строги хранителни ограничения, но килограмите ви не мърдат, защото прекалявате със подсладените газирани напитки и със соковете.

5. Определяйте оптималния размер на порцията ви – и това трябва да бъде направено предварително, а не след това. Много по-лесно ще е, ако си сложите необходимото количество храна, отколкото после да се убеждавате да оставите излишното.

6. Не гладувайте твърде дълго – ако цял ден сте били по задачи и не сте се хранили изобщо, тогава почти гарантирано ще преядете привечер, буквално опустошавайки хладилника, това до нищо хубаво няма да доведе.

При големи интервали между храненията апетитът много се повишава, което в крайна сметка е причина за наднормено тегло.

7. Яжте бавно – този съвет вероятно вече сте го чували, но проблемът е, че труден за спазване, поне в началото.

Сигналът за засищане, който се получава от мозъка, достига стомаха със закъснение, поради тази причина по инерция ще изяждаме повече, отколкото би следвало. Просто не бързайте и вслушвайте в усещанията си.

8. Вечеряйте рано

Постарайте се вечерята ви да не бъде особено обилна – не повече от ¼ от дневния прием на храна, и не твърде късно.

Неспазването на тези 2 прости правила предизвиква храносмилателни разстройства, затлъстяване, проблеми със съня.
В заключение следва да се отбележи, че с публикуването на тази статия не сме си поставяли за цел да поставяме под съмнение полезността на спорта или на популярните диети.

Не, по-скоро подчертаваме, че борбата с наднорменото тегло изисква разнообразни и планирани действия по всички фронтове. Само в този случай промяната може да бъде направена, а в скоро време да се постигне и победа.