Никой не е светец, когато става въпрос за правилното хранене, дори и диетолозите.

Но е добре да обърнете внимание на вашите не дотам здравословни хранителни навици, които може да навредят на организма ви.

Тук са осемте най-лоши от тях.

Не обръщате внимание на храната

Едновременното изпълнение на няколко задачи е характерно за нашия динамичен свят, но не и когато става въпрос за хранителните навици. Избягвайте да работи на бюрото си или да чатите по телефона, докато се храните.

В противен случай ще консумирате повече, отколкото сте възнамерявали. Сложете всичко, което ядете, в поднос, дори ако това е една бисквитка, така че да имате по-добра представа точно колко сте изяли. Разделете на порции храната, а не я яжте от опаковката.

Пропускане на закуската

Ако пропуснете закуската, със сигурност по-късно през деня ще преядете. Плюс това, най-вероятно няма да успеете да си набавите основни хранителни вещества като фибри и калций.

Изследвания на учените показват, че закуската има ключово значение за задържането на тегло при хора, които са се подложили на отслабване. В експеримента са участвали доброволци, които са свалили килограми и са успели да ги задържат в рамките на поне една година.

Нормалното е, да сте гладен веднага след събуждане от сън. Ако не сте, опитайте да вечеряте рано или изцяло премахнете вечерното хранене.

Ядете от скука

Преди да посегнете към храната, попитайте себе си дали сте наистина гладни. Физическите упражнения са супер решение срещу скуката, която води до безразборно ядене.

Когато дъщеря ми беше като уроци по танци, някои от другите майки отиваха в кафенето. Вместо да се присъединя към тях, аз отивах на бягащата пътека.

Ако почувствате, че ви се яде от скука, а не защото сте гладни, отвлечете вниманието си. Идете на маникюр - с току-що лакирани нокти храненето е невъзможно.

Довършване яденето на други хора

Майките правят това през цялото време. Те дояждат последната хапка на заситените си деца. А приемането на 100 допълнителни калории всеки ден теоретично би могло да доведе до натрупване на 10 килограма годишно.

Опитайте се да сервирате по-малки порции на децата си, така че да не остава храна в чиниите им.

Плащащ 100, получаваш 200

Невероятно изкушаващо е да платиш храна за 1 лев, а да получиш двойно количество. Например плащаш един дюнер, а получаваш два, или пък ти дават двойна порция пържени картофи.

Колкото повече храна имате пред себе си, толкова по-вероятно е да я изядете. Поръчайте само това, което ви трябва.

Осоляване на храна

Твърде многото натрий може да повиши риска от високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт. Започнете превъзпитание на своя вкус към солта.

Вместо сол, добавете някои билки и подправки. В магазина за хранителни стоки четете етикетите и избирайте продукти с по.малко натрий. Бъдете особено внимателни със сосовете.

Прескачане на обяда или яденето само на салата

Пропускането на което и да е ядене се отразява зле върху вашите енергийни нива. Освен това ако не закусите, или пък не обядвате, рискувате да преядете на вечеря.

Ако сте запалени по салатите, избирайте такива, които съдържат протеини (с месо, риба или яйца), за да ви държат сит за по-дълго.

Лишавате се от храни, които обичате

Умното хранене се базира на умереността. Няма нищо лошо понякога да се насладите на любимия си чипс или шоколад.

Или да опитате по-здравословни варианти, като тъмен шоколад или чипсове с по-ниско съдържание на натрий. И не се чувствайте виновни. Ако тази вечер за десерт имате чийзкейк, то утре ще компенсирате с пресни плодове след вечеря.