Болката може да застигне всеки един от нас и то в най-неподходящия момент. И понякога, ако ситуацията не е извънредна, то трябва да преживеем някак известно време, докато успеем да се доберем до лекар.

Как да намалите болката, без да прибягвате до болкоуспокояващи препарати или да увеличавате приема им? Нашият екип подбра различни, понякога най-ефективни методи за борба с болката.

1. Студ - намалява възпалителните процеси и поради това облекчава болката при скорошни навяхвания, тендинит, пристъпи на подагра и при някои видове главоболие.
2. Топлина – увеличава интензивността на кръвообращението в болната област и отпуска мускулите и сухожилията, а това означава, че намалява и болката при артрити, навяхвания – след облекчаване на възпалението.
3. Нецензурни ругатни – способстват за образуването на ендорфини и позволяват справянето с болката в кратък промеждутък от време. В експеримент, проведен от британски учени, грубо изразяващите се участници с 35 секунди по-дълго изтърпявали болката, отколкото по-вежливите им колеги.
4. Музика и сюжетни аудиозаписи облекчават постоперативната болка. Изследването се провеждало с деца. 30-минутната аудиотерапия в значителна степен помагала на малките пациенти да преживеят периода след операцията.
5. Силденафил, който е ефективното вещество на Виаграта, облекчава менструалните болки. Учените засега не знаят точно по какъв начин става, тъй като теорията за обезболяването чрез засилване на кръвообращението на матката не се потвърждава. Но трябва да се имат предвид противопоказанията при използването на този препарат.

6. Деколте терапия за мъже – за порасналите пациенти – мъже, на които им се налага да посещават зъболекар, се предлага вариант за използване на дълбоко деколте при жените лекари. Казват, че помага.
7. Любов за жените – дамите, които са от дълго време обвързани, изпитват по-малко болка от удар на електричен ток, ако по това време гледали снимка на своя любим. Оказало се, че докато се любували на снимката на своя любим се понижавала активността в областта на мозъка, отговаряща за реакцията на стрес.
8. Концентрация върху собственото тяло, а не върху източника на болката, позволява повишаване на прага на болката. А ако се гледа увеличено изображение на собствените части на тялото, то това дава допълнителен обезболяващ ефект.
9. Храни – аналгетици

• Захарни изделия притъпяват усещането за болка. Свързването на захарта с вкусовите рецептори предизвиква чувства за комфорт, а освен това захарта отключва синтеза на обезболяващи вещества. А тъмният шоколад стимулира също образуването на ендорфини.

• Вишните съдържат антоциани – естествени оцветители, благодарение на което плодовете се оцветяват в червен цвят. Действат по същия механизъм, както и аспирина.

• Джинджифилът облекчава главоболието и мускулните и болки.
• Чесънът – благодарение на високото си съдържание на етерични масла, облекчава зъбобола.

• Горчицата – синапено семе или готовата подправка, са доказано средство срещу главоболие;
• Парливи чушки – съдържат капсаицин, който активизира образуването на съединения, възпиращи предаването на импулси на болката. Поради което се смятат за ефективно средство за облекчаване на ставни болки и на пристъпи на мигрена.

Въз основа на горното, като обобщение и същевременно като съвет можем да дадем следващият път като ви заболи глава да посягате веднага към болкоуспокояващите, които макар и да се смятат за безвредни крият известни рискове за черния дроб и за бъбреците, които най-малкото ще се натоварят, след като го приемате.

Дори е добре за известно време да потърпим болката и да я изчакаме сама да отмине, отколкото да приемаме обезболяващи.