Някои храни имат способността да насърчават умствената дейност и да освежават мозъка.

Те винаги са за предпочитане пред енергийните или стимулиращите напитки, защото идват направо от природата и нямат негативни странични ефекти.

Освен това са лесно достъпни и могат да се купят от всеки пазар или квартална зарзаватчийница.

1. Къри

Кърито съдържа куркума - подправка, която от своя страна съдържа противовъзпалителния антиоксидант куркумин.

Куркуминът е в състояние да премине кръвно-мозъчната бариера, което е една от причините на това вещество да бъде гледано като средство за защита от неврологични заболявания.

Изследвания показват, че куркуминът забавя натрупването на разрушителни бета-амилоиди в мозъка и предпазва от болестта на Алцхаймер, а също така подпомага паметта.

2. Целина

Целината е богат източник на лутеолин, съединение, което може да успокои възпаления в мозъка, които от своя страна са основната причина за невродегенеративността.

Лутеолинът също така е свързан и с по-бавна загуба на паметта при дълбока старост. Други продукти, богати на това вещество, са чушките и морковите.

3. Броколи и карфиол

Броколите и карфиолът са източници на холин, витамин Б, известен с ролята си в развитието на мозъка. Приемът на холин доказано подобрява умствената активност, когнитивната функция и ученето.

Освен това броколите и карфиола са сравнително евтини продукти, които могат да бъдат открити на всеки ъгъл. Те също така са толкова горещо препоръчвани, защото не изискват приготовлението им да става в точно определни храни, а са мултифункционални и винаги с лекота можем да намерим тяхното приложение в почти всяко ястие.

4. Орехи

Орехите са добър източник на омега-3 мастни киселини, природни фитостероли и антиоксиданти и са доказали, че забавят стареенето. Освен това други проучвания около орехите, твърдят че освен, че са вкусни, те насърчават мозъчната функция.

5. Раци

Една порция раци съдържа големи количества фенилалин, аминокиселина, която помага за производството на допамин, мозъчно-стимулиращ адреналин, норадреналин и и хормони на щитовидната жлеза, които могат да помогнат в борбата с Паркинсон.

6. Нахут

Нахутените зърна са едни от най-добрите хранителни източници на магнезий. Магнезиев цитрат помага на мозъка да предаде по-бързо съобщения към кръвоносните съдове, което позволява по-голям поток кръв да отива към мозъка.

По-този начин помагате на своя мозък да мисли и разсъждава по-бързо, с по-голяма успеваемост и значително по-добри резултати при учене.

7. Червено месо

Червеното месо е отличен източник на витамин В12, който е жизненоважен за мозъчната функция. Хората с високи нива на този витамин показават по-добри резултати на мозъчна активност и по-добре развит мозък, спрямо такива, които страдат от недостиг на витамина.

8. Боровинки

Антиоксидантите и други фитохимикали в състава на боровинките са доказано свързани с обучението, мисленето и паметта, заедно с намаляване на невродегенеративния оксидативен стрес. Освен това те са сравнително бедни на фруктоза в сравнение с други плодове, което ги прави и по-препоръчителни за консумация.

Те са с по-ниско енергийно съдържание, следователно няма опасност от качване на излишни килограми при по-редовен прием на този плод.

9. Здравословни мазнини

Благоприятни за здравето на мозъка и неговите функции са здравословните мазнини. Лесно можете да ги откриете в състава на суровото масло, маслините, органичния зехтин и кокосовото масло, придружено от ядки от сорта на орехи и макадамия.

Те от своя страна ще облагородят функциите на мозъка ви, мозъчната активност, успеваемостта при научаване на нови неща, а също така и паметта.