Американски учени в рамките на проведено изследване установили, че захарта е по-голям враг на доброто здравословно състояние от солта.

Добавената захар в преработените храни и напитки е много по-вероятно да стане причина за развитие на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания в сравнение със солта.

През последните години диетолозите неведнъж за коментирали въпроса за това колко е важно да се намали приемът на сол.

Многократно бе изтъквано, че приемът на прекалено големи количества сол чрез храната е фактор за развитието на редица сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това американските учени от Mid America Heart Institute установиха, че добавената в преработените и вредни храни и напитки захар представлява по-голяма заплаха за човешкото здраве от солта.

Те успяха да докажат, че захарта по-често предизвиква повишаване на артериалното налягане и способства за развитието на болести на сърцето и на инсулт.

Авторите на изследването призовават да се променят препоръките за здравословно хранене на повечето хора, за да не ограничават те потреблението на сол, а на вредната захар.

В проучването се посочва още, че употребата на безалкохолни напитки със захар всяка година всяка година в глобален мащаб става причина за смъртта на 180 000 души.

Преди 300 години хората са използвали само по няколко килограма захар годишно, а сега само в САЩ това количество се повишило до 50-75 грама годишно, което съответства на 24-47 чаени лъжички дневно.

В България се консумира по-малко захар в сравнение в САЩ и средно на всеки българин се припадат по 36 кг. годишно, което на ден е около 100 грама или около 16.5 чаени лъжички или около 2.7 пъти над препоръчваната от СЗО ежедневна доза.

Американските учени са установили, че хората, в чиито дневен порцион присъстват храни с добавена захар, които се равняват на около ¼ от дневния калориен прием, са изложени на 3 пъти по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, при които този показател е около 10%.

Изследователите също така доказаха в проведеното от тях изследване, че ежедневия прием на повече от 74 грама фруктоза повишава риска от развитие на хипертония с 30%.

Хранителният режим, при който храните източници на този вид захар преобладават е свързан с повишаването на нивата на липидите в кръвта и отслабване на чувствителността на клетъчните рецептори към инсулин, което двукратно увеличава риска от възникване на метаболитен синдром.

Експертите по диетично хранене са обезпокоени от обстоятелството, че подрастващите приемат чрез храната 16 пъти повече добавена захар на ден в сравнение с препоръките за здравословно хранене, утвърдени от СЗО.

Авторите на изследването подчертават, че естествените захари, които се съдържат в плодовете и зеленчуците не са  опасни за здравето. И редовното консумиране на тези храни почти със сигурност би било полезно за човека.