Киста на черния дроб – не особено често срещано заболяване, с което се сблъскват хора на възраст от 30 до 50 години.

Същността на тази патология е в това, че в областта на черния дроб се формира доброкачествено образувание, изпълнено с течност и което има съединителнотъканна капсула.

При малки размери на патологичното огнище симптоми обикновено отсъстват. Ситуацията се променя при увеличаване на размерите на кистата.

Как се проявяват кистите на черния дроб, как се лекува тази болест, а също и какви са възможните последствия?

Чернодробна киста - кога може да се избегне операция

Киста на черния дроб – симптоми и усложнения

При малки размери на патологичното огнище клинични признаци отсъстват. Обикновено първите оплаквания възникват тогава, когато диаметърът на кистата стигне до 7-8 см, а също и ако в черния дроб се формират няколко подобни образувания.

Болният обръща внимание на тежестта и на болезнеността в областта на дясното подребрие, усилваща се след хранене или при физическо натоварване.

Развиват се и храносмилателни разстройства, представени от пристъпи на гадене, повръщане, подуване на корема, диария и т.н.

Клиничната картина може да се допълва със слабост и неразположение, субфебрилна треска, обилно изпотяване.

При големи размери на патологичното огнище често се наблюдава хепатомегалия и жълтеница.

Понякога кистозната кухина се палпира през предната коремна стена под формата на болезнено новообразувание, което е със слабоеластична консистенция.

Киста на черния дроб, симптомите на която не са били своевременно установени, може да доведе до редица усложнения. Сред тях са:

 • Разкъсване на образуванието;
 • Инфектиране на патологичното огнище с възникване на абсцес впоследствие;
 • Блокиране на жлъчните протоци;
 • Чернодробна недостатъчност при засягане на голяма част от органа.

Показания за хирургична интервенция

При безсимптомно протичане на патологичното огнище най-често се препоръчва тактика на изчакване. Показания за хирургична интервенция са:

 • Възникване на изразена симптоматика, влошаваща качеството на живот;
 • Нарастване на патологичното огнище до 10 и повече см;
 • Нарушение на отичането на жлъчната течност, вследствие на блокиране на жлъчните пътища;
 • Развитие на усложнения.

Какво трябва да се направи първо след поставяне на диагноза

Необходимо е да се спазва диета, която може да помогне за подобряване на състоянието и дори да се избегне операция, но само в някои случаи.

Определени правила на хранене трябва да се спазват и след хирургично отстраняване на образуванието.

Това позволява да се предотврати повторно развитие на подобни новообразувания и възстановяване на тъканта на черния дроб.

На първо място трябва да ограничим следните храни:

 • Пържено;
 • Ястия, приготвени с големи количества мазнини;
 • Пушени колбаси и меса;
 • Консервирани и мариновани храни;
 • Храни с високо съдържание на сол;
 • Захарни изделия;
 • Кафе и силен чай;
 • Пикантни сосове, подправки.

Правилното хранене при наличие на кисти на черния дроб трябва да включва ежедневна консумация на храни, които са богати на витамини, минерали и други полезни вещества. Сред тях са плодове и зеленчуци в суров, варен, задушен или запечен вид.

Трябва да се стараем по-често да ядем зеле, моркови, чушки, както и други храни, богати на фибри. Също е препоръчително да похапваме риба, постно месо, мляко, извара и кисело мляко.

Киста на черния дроб – как трябва да се лекува

Основен метод на лечение на кистите е хирургична интервенция. Съществуват няколко възможни техники, сред които радикални операции, условно-радикални методи и палиативни манипулации.

Под радикален метод се предполага отстраняване на част от засегнатия орган. При условно-радикални интервенции се изрязва само кистата.

Към палиативните техники се отнася пункционната аспирация, а също и някои други методи.

През 2019 г. са публикувани резултати от изследване, чиято цел е да се направи оценка на минимално инвазивните техники за лечение на пациенти с големи непаразитни кисти на черния дроб.

Установено е, че използването на ендовидеохирургични технологии при тази диагноза позволява да се сведат до минимум постоперативните усложнения и да бъдат намалени сроковете за възстановяване.