Различията между мъжете и жените са сред любимите теми за шеги и анекдоти.

Оказва се, че тези разлики имат научно обяснение. Специалистите са открили различия в структурата и функцията на мозъка при мъжете и жените. Ето какви са те.

Отношенията в обществото

Учените казват, че жените са по-приспособени за работа в екип и че те действат в интерес на целия колектив. Освен това, жените са по-чувствителни към тона, изражението и жестовете.

За мъжете е по-сложно да разпознават емоциите на околните, затова им е по-лесно да работят самостоятелно.

Ето защо за мъжете и жените е трудно да се сработят, това е и причината мъжката дружба да не прилича на женското приятелство.

Въпрос на полукълба

При мъжете по-активно е лявото полукълбо, докато при жените в еднаква степен се използват лявото и дясното полукълба. Ето защо при мъжете няколко пъти по-силно е развита логиката и рационалността при мисленето, докато в това време жените често подхождат към даден въпрос творчески.

Освен това, дамите при взимането на решения до голяма степен се ориентират от чувствата и емоциите.

Стрес

Мъжете реагират на стреса на принципа "бий или бягай", докато при жените стресът засилва загрижеността за децата и взаимната поддръжка и взаимопомощ.

Работата е там, че при стрес с отделя хормонът окситоцин и при двата пола. При жените той засилва влиянието на естрогена, което се изразява в загриженост за околните, а при мъжете тестостеронът отслабва действието на окситоцина.

Приказливост и мълчание

Този участък от мозъка, който отговаря за езика, при жените е с по-голям размер, отколкото при мъжете. Ето защо жените по-често мислят с речеви асоциации.

Освен това, при мъжете за речта отговаря предимно доминантното полукълбо, докато при жените не е така. Това при представителките на нежния пол води до състояние на компенсация в случаите на нарушена реч при инсулт. Мъжете са лишени от това преимушество.

Депресивност и емоции

При жените дълбоката лимбична система е по-развита, отколкото при мъжете. Тя отговаря за емоциите. Затова жените са по-чувствителни и по-силно изразяват емоциите си. Това се отразява благоприятно на възникването и укрепването на социалните контакти.

Заради това жените по-добре намират общ език с децата. Но има и обратна страна на медала - при жените рискът от депресия и колебание в настроението са по-чести.

Размерът няма значение

Средно мозъкът на мъжете е с 11-12% повече от мозъка на жените. Но в същото време размерът на мозъка изобщо не е свързан с интелекта. Размерите на този орган зависят само от телосложението.

За мъжете са необходими повече нервни клетки за контрол на по-обемното тяло.

Усещане за болка

Мъжете и жените по различен начин възприемат болката. Например за жените е нужно по-голямо количество морфин за обезболяване, отколкото на мъжете. Освен това, жените са по-склонни да се оплакват от болка и да търсят помощ.

При болка се активира Бадемовидното тяло в мозъка, наричано още Амигдала - лявото при момчетата, и дясно - при момичетата. Техните области на влияние се различават сериозно.

Пространствено мислене

Мъжете могат да се похвалят с по-изразено пространствено мислене. За тях е по-леко да си представят триизмерен обект и неговото движение, докато при жените с това не рядко възникват проблеми.

Смята се, че при жените  удебелените париетални области на кората на главния мозък предизвикват затруднения при умственото завъртане на предметите, което е необходима част от пространственото мислене. То се наблюдава при децата още от петмесечна възраст.

Патологии

Даже болестите при жените и мъжете са различни. При мъжете по-често се развива дислексия и други нарушения на речта, които при дамите обикновено се компенсират.

Затова при тях има по-висок риск от емоционални разстройства, депресия и тревожност. А при мъжете по-често се регистрира Синдром на Турет, аутизъм, синдром на дефицит на вниманиято, хиперактивност, левичарство.