На повечето от нас вероятно ни изглежда, че светът около нас все повече се усложнява, проблемите не се решават, а се натрупват, а новините по телевизията и по онлайн информационните агенции стават все по-страшни и по-ужасни, „кога ще свърши всичко това“.

Но животът продължава все по този начин. И всяка сутрин, както винаги трябва да ставаме от леглото, при това с помощта на будилника и много по-рано, отколкото би ни се искало.

И колкото и да е сложен светът е жизнено важно да умеем да му се радваме, най-вече на малките неща.
Поради това днес от екипа на Lechenie.bg предлагаме на вашето внимание 10 прости и достъпни практически винаги начина за събуждане.

1. Направете си експеримент с будилника

Ако сте свикнали да настройвате будилника си да звъни еднократно с една мелодия, но резултатът от това, че не можем да „отлепим“ главата си от възглавницата.

Пробвайте да настроите будилника си да звъни няколко пъти на определен интервал, като всеки следващ негов звън да бъде с друга мелодия. Препоръчително е първият път будилника да звъни с тиха, нежна мелодия, „подсказваща ни“, че трябва да се събудим.

Вторият звън е желателно да е по-силен, а третият да бъде много ритмична мелодия, която буквално да ви накара да затанцувате.
Ако сте свикнали пък да настройвате будилника си да звъни 10 пъти с интервал от 2 минути и въпреки това пак не се събуждате в желаното време.

За по-интересно настройте будилникът да ви звъни само веднъж. Осъзнаването на факта, че това е единственият сигнал и вие рискувате да проспите целия си ден, ако точно сега не станете от леглото, веднага ще ви ободри.

2. Протягайте се

Вероятно сте забелязали, че домашните любимци, когато се събуждат, винаги се протягат. Това бързо и просто движение способства за разтягането на мускулите, които са сковали по време сън.

Ако не сте се наспали, то мускулните ви няма да са отпочинали и в такъв случай разтягането е задължително. Протягането активира жизнените процеси в организма и спомага за по-лесно разсънване.

3. Ставайте веднага

Сутрин, когато едва, едва сме спрели будилника, вероятно на повечето от нас повече от всичко ни иска да кажем, както в детството: „Мамо, още 1 минута.“
Но не трябва да се поддаваме и да ставаме веднага, това ще намали риска отново да се успим.

4. Отваряйте прозореца

„Пуснете“ свеж въздух и звукът от улицата в стаята си. В зависимост с какво изложение е спалнята ви, уличните шумове могат да бъдат различни и не винаги са приятни за слушане. Но това е светът, в който се събуждате. Допускайки го в спалнята, вие бързо ще се разсъните.

5. Измивайте главата си

Това помага много по-добре, отколкото простото вземане на душ. Ние потапяме главата си под хладната вода и сънливостта ни изведнъж изчезва. А ако имаме под ръка и шампоан с приятен, ободряващ аромат, то ароматерапията ще завърши започнатото.

6. Поговорете с любимия си

Когато човек разговаря с някого, му е по-трудно да заспи и това е факт. Но е много по-важно за какво се говори, защото сутринта на повечето хора им се спи и за това са мрачни. И ако в такъв момент се каже нещо не на място, то тогава е възможно да развали настроението на партньора си за целият ден.