Защо мозъкът ни да губи част от функциите си с напредване на възрастта?

Изследователите от Медицинското училище на Станфордския университет няколко години вече се опитват да намерят отговор на този въпрос.

Потенциален виновник това да се случва са мозъчните клетки микроглии, които отговарят за имунитета на мозъка и за негова своеобразна почистваща фирма.

Генът „бутон” трябва да изключи и унищожи Алцхаймер

Под отпадък в този случай се разбират не хаотични частици от ненужна информация, а увредените клетки и прочие вредни вещества.

Известно е, че с възрастта микроглиите по-трудно се справят с почистването на мъртвите клетки. И не за първи път учените мислят, че в това се крие и причината за дегенерацията на мозъка с напредването на възрастта.

Как да върнем способността на микроглиите да почистват „отпадъците” в мозъка? Учените се заели с търсенето на отговори на този въпрос, в които може би тайната за дегенерацията на мозъка с годините.

Микроглиите представляват макрофаги в централната нервна система и подобно на всички други те поглъщат и храносмилат всичко излишно, болно и ненужно, което долавят в мозъка. Този процес се нарича фагоцитоза и е добре познат на повечето от нас.

Какви са причините за влошаване на мозъчните функции с възрастта

Учените си поставили за цел да идентифицират гени на мишките, активността на които отслабва или се усилва от микроглиалната фагоцитоза. Нивата на активност съществено се увеличават или се понижават с възрастта.

Това много наподобява на изучаването на документацията на компаниите за управление на отпадъци, както и на почистващите фирми. Днес извозването на отпадъците се осъществява само от едната фирма.

Микроглиите всъщност са тези своебразни служители на компанията, която извозва отпадъците от мозъка и така се спомага за по-доброто му функциониране. А може би и за подобряване на когнитивните функции.

 Учените искали да знаят каква е причината за „неизправността” в мозъка: „Гумата на камиона за извозване на отпадъци се е спукала ? Ръждиви контейнери? Неочаквано голямо количество отпадъци? Мързелив персонал? Или път в твърде лошо състояние?” Това разбира се, само хипотетично, за да е възможно да си го представим по-лесно.

Изследвани били 3000 подозрителни гени и само един от тях едновременно влияел на фагоцитозата на микроглиите и неговата активност съществено се променила /увеличила/ с възрастта.

Генът „престъпник” е наречен CD22, който се открива както при мишки, така и при хора.

Белтъкът CD22, образуван от гена CD22, бил блокиран от антитела.

Това е удобно, тъй като антителата са големи и почти не проникват вътре в клетките, за сметка на това много добре улавят белтъците на повърхността на клетките.

Наред с антителата изследователите въвели в мозъка на мишките парченца миелин. Известно е, че остатъците от миелин се натрупват в стареещия мозък и са неизменен спътник на болестта на Алцхаймер.

Установило се, че след 48 часа миелиновите обвивки, били по-малко разпространени в този участък,  където били инжектирани блокиращи CD22 антитела, а не фиктивни.  Така блокирането на CD22 „сработило”.

В по-нататъшните експерименти потискането на CD22 довело до понижаване на нивата на бета-амилоида и на алфа-синуклеин – белтъци, свързани с болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

Впоследствие изследователите удължили периода на въздействие от 48 часа на пълен месец. Те пренастроили своята техника за инжекции за непрекъсната вливане на блокиращите CD22 антитела през този период.

Блокирането на гена с антитела връща младостта на мозъка

Вследствие на вливанията на антитела блокиращи специфичния ген, по-старите мишки надминали в двата теста за обучение и памет, по-младите гризачи в контролната групаМишките станали по-умни. Блокирането на CD22 в микроглиите възстановило техните когнитивни способности до нивата от младостта.

Затова учените предполагат, че CD22 е нова мишена, която може и трябва да се използва за лечение на невродегенеративни заболявания.За тези ген следва да се изобретят лекарства, които да потискат неговата функция, и впоследствие да се направят изследвания до колко е ефективно лекарството.