Какво представлява абсцесът на скротума

Абсцес на скротума – това е много рядко срещано патологично състояние, което е с възпалителна природа. Неговата същност се заключава в това, че в тъканите на скротума се формира ограничено гнойно огнище, представено от инкапсулирана кухина. Водеща роля в развитието на това заболяване се пада на инфекциозната флора, която може първично да проникне в скротума или да се разпространи от съществуващи в организма инфекциозни огнища. Като цяло прогнозата при това заболяване е благоприятна. Своевременно започнатото лечение позволява избягване на каквито и да е сериозни усложнения. В противен случай това нарушение може да стане причина за образуване на фистули, нарушение на функцията на тестисите или на техните придатъци с възникване на безплодие впоследствие.

Разпространение

Абсцесът на скротума – това е рядко заболяване. Към ден днешен в литературата са описани само няколко случаи на този патологичен процес, докато ясни указания за нивото на неговото разпространение няма. В тази връзка не може да се проследи зависимост от възраст. Но е известно, че с тази патология се сблъскват, дори и деца. И макар усложнения при тази болест все пак се срещат не толкова често, като най-опасното от тях е гангрена на Фурние. Нейната същност е мълниеносната некроза на тъканите на скротума. Леталността при това състояние варира от 50 до 80%.

Форми

Абсцесът на скротума може да бъде първичен и вторичен. При първична форма възпалителният процес в тъканите на скротума е обусловен от непосредствено проникване в тях на инфекциозна флора. Други инфекциозни огнища в организма не се установяват. Вторична форма се установява, в случай ако заболяването е усложнение на някаква друга патология, например, на гнойно възпаление на тестиса и неговите придатъци.

Освен това в класификацията на тази болест са включени повърхностен и вътрешен вариант. Повърхностният вариант имат както първична, така и вторична природа. Ако говорим за вътрешния вариант, то обикновено е в качеството на вторичен патологичен процес.

Абсцес на тестисите може да се предизвика от най-различни представители на инфекциозната флора. Най-често като възбудители са стафилококи и стрептококи, а също и бактериални асоциации.

Симптоми, характерни за абсцес на скротума

Симптомите при този патологичен процес винаги нарастват бързо. На първо място в клиничната картина излизат местни признаци на възпалителна реакция. Те са представени от ярко изразени от хиперемия и отоци. Забележителното е, че оток в първите няколко дни продължава да нараства, поради което възникват затруднения в диагностика. Допълнително се определя местна хиперемия и болков синдром.

Задължително присъстват симптоми, сигнализиращи за обща интоксикация на организма. Болният се оплаква от фебрилна треска, която се допълва от главоболие и мускулни болки, повишена слабост, неразположение и т.н.

Диагностика и лечение на заболяването

Тази болест се открива въз основа на общ преглед в съвкупност с допълнителни изследвания. Сред тях са изследване на кръвта, в което присъстват признаци на възпалителен процес, ултразвуково изследване, а в съмнителни случаи – компютърна томография или магнито-резонансна томография.

Абсцесът на тестиса е показание за хоспитализация. Назначават се антибактериални препарати и нестероидни противовъзпалителни. В повечето случаи възниква необходимост от извършване на хирургична интервенция. Състои се в отваряне и дрениране на гнойното огнище с корекция впоследствие на антибактериална терапия.

Профилактика на абсцес на скротума

Принципите на профилактика се свеждат до избягване на травмиращи въздействия, а също и своевременно лечение на гнойни заболявания.