Колко е важен тестът за бременност за една жена

Веднага щом се появят подозрения за настъпване на бременност, жените бързат да си направят тест, неговата покупка не предизвиква никакви трудности. Провеждането му гарантира 99% точност на получения резултат, тъй като реагира на основния хормон на бременността – човешки хорионгонадотропин. Но понякога подобни методи за диагностика не са идеални, и има вероятност от грешноположителен резултат. Причините за това явление са множество – едни от тях са напълно безобидни, други могат да сигнализират за сериозни патологии.

Хормоните решават всичко

Основният принцип на работата на тестовете за бременност – реакция за присъствие в урината на ЧХГ. Това е основният хормон на бременността присъства в кръвта и урината. С развитието на бременност неговата концентрация става по-висока, и колкото по-напреднала е, толкова по-точен ще бъде резултатът, получени с помощта на тестовете.

Домашните тестове за бременност могат да имат някои различия, в зависимост от марката, и за получаване на достоверен резултат е необходимо предварително запознаване с инструкцията и да се следва нейната точност. Например, някои тестове изискват потапяне в съд с урина, други е необходимо да се разположат по пътя на нейния поток. Крайният резултат може да се изобразява по няколко начина, и прословутите 2 ленти – не са единствен резултат.

Някои тестове показват примерните срокове на бременността, макар и тези резултати да се определят като много точни. Най-достоверен метод за установяване на срока на бременността е ултразвук.

Производителите на тестове отбелязват, че дори най-слабият знак сигнализира за бременност. Но все пак не е изключен и грешен положителен резултат. За потвърждаване на факта на бременността, а също и за изключване на патология и усложнения, например, извънматочна бременност, е необходимо веднага да се отиде при лекар.

Повод да се посети гинеколог е и отрицателният резултат от теста, в случай ако жената е убедена, че зачеването се е състояло. Използвайки допълнителни методи на изследване, например, изследване на кръвта, ултразвук и визуален преглед, лекарят може да потвърди или да се изключи бременност.

Какви може да доведе до появата на грешен положителен резултат?

Грешки при използване

При използване на този тест е важно строго да се следват инструкциите за приложение, с които е необходимо да се запознаем предварително. Тестовете от различни производители се използват и не работят еднакво.

В повечето случаи оценката на резултатите от тестовете се предлага в първите 4-5 минути след неговото провеждане, но не по-късно от 10-30 минути. Не цифровите тестове обикновено показват една или две ленти или пък плюс минус, което отговаря на съответния резултат. Ако пък се направи оценка след голям промеждутък от време, то значително се повишава вероятността от грешен положителен резултат. А причините се заключават във формирането на линии на изпарение на урината, което погрешно може да се възприеме за положителен резултат.

Аборт или спонтанен аборт

Спонтанен аборт, аборт – още една причина за получаване на грешен положителен резултат. Веднага щом започне развитието на бременността, и плодното яйце се закрепи, започва да се синтезира хормон на бременността. Неговите нива постоянно нарастват и се увеличават.

В случай на спонтанен аборт или нежелана бременност и изкуствено прекъсване,концентрацията на хормона започва да се понижава бавно и постепенно. И ако се направи тест по това време, то има голям процент на вероятност да покаже грешен положителен резултат.