Какво да правим при главоболие? А по време на хрема? Пием обезболяващи, купуваме капки, противовирусни препарати и смятаме, че причина за състоянието ни е лошото време, магнитните бури, умората и проблемите в работата. Не е ли така?

Трябва обаче да си припомним, че причината може да е в нас самите. В много подобни ситуации наистина причината може да е в нас, и по-точно, в травмите, които някога сме получили, убедени са лекарите.

Как могат да се отразят на здравословното състояние травмите на главата

Травмите на главата са сред най-разпространените. Често си удряме главата, и дори може да не забележим каквито и да е проблеми, тъй като травмата невинаги се съпровожда с фрактура, мозъчно сътресение, хоспитализации и т.н.

Освен това е възможно да се е случила и в ранно детство, и просто не си спомняме за това. Но организмът помни всичко. Кои са най-разпространените травми и какви проблеми със здравето те предизвикват?

Травми на челото и на носа

Хронично запушен нос, алергичен ринит, чести хреми

Заради травми костите е възможно да блокират, като участват при образуването на костите на носа и на придатъчните кухини.

Вследствие на това лигавицата отича, локалният имунитет се нарушава, а при попадане на микроби възпалението преминава в хроничен стадий.

Агресия, избухливост, панически атаки и депресия

Колкото и странно да звучи, но травмите на челото и на носа предизвикват блокиране на сфенобазилиарната симфиза, която ограничава подвижността на черепните стави.

Какви са последствията от това? Циркулацията на гръбначномозъчната течност и на кръвта се нарушава, а заедно с нея и нормалното функциониране на мозъка.

Разбира се, това не е единствената причина – възпитанието и характерът също играят немаловажна роля, но травмите на челото могат да обострят проявлението на такива емоции.

При децата такива травми в някои случаи могат да се появят при задържане на речевото развитие, заекване.

Нарушение на обмяната на веществата, безплодие, затлъстяване

В правата проекция на точката, намираща се между веждите, в турското седло, в основната кост на черепа е разположена хипофизата, малко по на високо – хипоталамусът.

Ако човек е получил груби травми на тази зона на лицето, описаните по-горе проблеми със здравето са закономерно следствие. Механичното въздействие на травмата може да засегне хипоталамуса и хипофизата.

Травма на лицето, областта на скулите

В тази връзка е възможно изкривяване на челюстта и нарушение на захапката с всички произтичащи от това последствия.

Травми на врата

Запек, аритмия, тахикардия, склонност към простудни заболявания, безпричинна кашлица.

Какво може да е общото при подобни проявления? Притискането на блуждаещия нерв може да предизвика подобни последствия.

Зрителни нарушения

Зрителната кора на главния мозък се намира в задните дялове, в близост до областта на тила.

Световъртеж

Този проблем се предизвиква от нарушение на кръвообращението на прешленната артерия.

Провиснала подбрадичка

Напрегнатите заради травми на шията мускули притискат лимфните възли, като предизвикват застой на лимфата и прекомерно увеличаване на зоната на подбрадичката.

Усложнено протичане на раждане

Травмите на врата предизвикват блокиране на тилната кост, която е непосредствено свързана с кръста. А блокирането на кръста пряко влияе на това колко комфортно ще протече самото раждане.

Травмите на шията се определят още и по цвета на лицето, неговите отоци, наличието на кръгове под очите.

Причината е, че след това травмите се изместват с костите, напрягат се мускулите и връзките на шията. Всичко това възпрепятства отока на венозната кръв и лимфата от главата.

Лицето отича, под очите се появяват тъмни кръгове. И лечението не помага. След получаването на травми на черепа те рано или късно започват да безпокоят човек.

Може да мине месец, година или няколко години. Ако постоянно ви безпокои главоболие, това показва, че някога може би силно сте си ударили главата.

Метеочувствителност, мигрена – това са естествени следствия от получените травми на главата. Връзката между мигрена и травми се открива в 99% от случаите, един от съвременните варианти на лечението е с остеопат.