Учени от щата Масачузетс доказаха, че храната, приготвена в домашни условия, е с по-малко вещества, вредни за човешкия организъм.

Готовите храни – източник на опасни съединения

Става въпрос за пер- и полифлуоракилни съединения /ПФАС/, които се съдържат в опаковките от храни, различни битови стоки и др.

Тези вещества не се отделят от организма и с времето се натрупват до опасни концентрации.

Съществува връзка между натрупването на тези съединения в човешкото тяло и заболявания на бъбреците, на черния дроб, безплодие, нарушение на функционирането на имунната система и дори онкологични заболявания при гризачи.

Доказано е, че повишените нива на ПФАС в човешкото тяло са свързани с нарастване на концентрацията на холестерол в кръвта.

В рамките на своето изследване учените анализирали данните за храненето на повече от 10 000 души, които участват в мащабно проучване на хранителния режим.

Участниците в проекта съобщават за всички храни, които са яли през последните 24 часа, 7 дни, 30 дни и 12 месеца. Също те дават кръв за изследване.

Сравнителният анализ на получените данни показва, че при тези, които са приготвяли храна у дома, концентрацията на ПФАС в кръвта е доста по-ниска, отколкото при тези, които се хранят предимно в кафета, ресторанти или са се поръчвали храна за дома.

Приготвяне на храна у дома – концентрация на ПФАС

Учените отбелязват, че при тези, които приготвяли храна у дома, концентрацията на ПФАС в кръвта е доста по-ниска, отколкото при участниците, които се хранят единствено в кафета, ресторанти или са си поръчвали за дома готова храна.

Храната от питейни заведения и fast food, според изследователите, съдържа повишени нива на ПФАС, заради контакт с опаковката.

Замърсяването на храната от опаковката е значим източник на тези вредни за нашия организъм съединения. В опаковъчния материал се съдържат бисфенол А и фталати.

Всички те, по данни на изследователи от последните години, водят до нарушения при функционирането на ендокринната система.

Производителите е необходимо да разработват по-безопасни материали за опаковка на хранителни продукти.

За потребителите засега е ясно, че трябва по възможност да приготвят домашната храна и да ядат по-често такава.