Ахлорхидрия представлява състояние, характеризиращо се с липса на синтез на солна киселина от стомашните клетки.
То се съпровожда със значителни храносмилателни разстройства и осезаемо влошаване на здравословното състояние.
Лечебните мероприятия, които са разработени, за съжаление, не са достатъчно.
Основно се свеждат до заместителна терапия.
Ахлорхидрия, или хипохлорхидрия представлява съществено намаляване на количествата солна киселина, която се образува, което се отразява на работоспособността на много органи.
Подобно агресивно химическо съединение не е лесно да се образува в нашия организъм.
Ролята на солната киселина
Природата е предвидила наличие на специфични клетки в стомашната лигавица, които се намират в жлезата на тялото на стомаха и синтезират солна киселина.
Нейното присъствие е необходимо, тъй като:
• Активира ензимите на стомашния сок – пепсиноген и др., които се образуват в неактивно състояние и затова не могат да разграждат хранителни белтъци;
• Осигуряват кисела среда в стомаха, която е необходима за действието на стомашните ензими;
• Подготвя белтъците в храната за храносмилане;
• Създава благоприятни за оцеляването на микробите условия;
• Възбужда синтеза на панкреатичен сок от панкреаса;
• Спомага за своевременна и координирана евакуация на храна от стомаха в дванадесетопръстника;
Причини
Нарушението на синтеза на солна киселина може да се стигне, вследствие на различни процеси:
• Имунни нарушения
Вместо гъбички, бактерии, паразити, вируси и ракови клетки имунната система започва да унищожава стомашните клетки;
• Старчески изменения;
• Стрес;
• Ендокринни разстройства;
• Уремия – крайна фаза на бъбречна недостатъчност;
• Микроорганизми Helicobakter pylori – при продължително съществуване в стомаха;
Възникващата ахлорхидрия може да бъде както функционална, обратима, така и органична – необратимо увреждане на клетките.
Симптоматика
Ахлорхидрията не се появява моментално, затова и нейните симптоми възникват постепенно и са свързани с недостатъчно храносмилане на белтъчните компоненти на храната.
Такива пациенти нерядко се оплакват от:
• Дърпащи слаби или умерени болки, локализиращи в областта под лъжичката;
• Усещане за препълнен стомах;
• Подуване на корема;
• Гадене;
Понякога ахлорхидрията не се проявява по никакъв начин, а нейното наличие се открива при изследване на стомаха, което се назначава по съвсем други причини.
Диагностика
След преглед при гастроентеролог обикновено се назначават редица изследвания.
Обемът им зависи от индивидуалната клинична ситуация.
Без тях, за съжаление, да се открие ахлорхидрия, да се установят причините и да се назначи правилно лечение.
Клиничните проявления присъстват и при множество други заболявания – язвена болест, заболявания на хранопровода, жлъчен мехур, отравяния и др.
При подозрение за ахлорхидрия лекарят може да назначи:
• Изследване за концентрация на пепсиногени и гастрин в кръвта
Атрофията се съпровожда с понижаване на пепсиногените и повишаване на гастрина.
• Тест за специфични антитела – към хеликобактер пилори;
• Оценка на антигените;
• Фиброгастродуоденоскопия;
Изследване на стомаха със специален прибор – ендоскоп, откриват се косвени данни за атрофията.
Изтъняване и пребледняване на стомашната лигавица, загуба на блясък.
• Хромогастроскопия с оцветител
Чрез ендоскоп се въвежда оцветител, който спомага за оценка доколко функционират клетките на стомашната лигавица, които образуват солна киселина.
Лечение на ахлорхидрия
За съжаление, точен алгоритъм за лечение на ахлорхидрия все още не е разработен.
Основните лечебни мерки са насочени към попълване на дефицита на солна киселина и стимулация на останалите клетки, които образуват солна киселина.
Желателно е лекарят да разработи индивидуална програма за лечение, която може да включва:
• Специална диета;
• Лекарства;
• Физиотерапевтични процедури;
• Билки;