Смята се, че по време на бременност жената става наистина красива – гъста коса, сияеща и гладка кожа, приятна руменина. Но не всички бъдещи майки имат този късмет. При някои състоянието на кожата рязко се влошава, което е допълнителен повод за лошо настроение.

Някои бъдещи майки се притесняват да излязат навън, тъй като лицето им прилича на бойно поле - пъпки, раздразнения, възпаления, зачервявания. 

Акнето обикновено се появява през пубертета. След като преминат лечение подрастващите забравят за дразнещите пъпки дълго време. Но по време на бременност акнето може да се появи отново.

Използването на тестваните в миналото препарати вече е противопоказно – много средства влияят на растежа и на развитието на плода.

Как да лекуваме акне по време на бременност, за да не навредим нито на себе си, нито на бъдещото дете?

Отново тези пъпки – причини за поява на акне при бременни

Пубертета е отдавна зад гърба ни, но по лицето отново се появяват пъпки. В повечето случаи жените страдат от акне през първия и втория триместър на бременността.

Причината за появата на възпаленията е в хормоналните промени на организма – мастните жлези започват да функционират по-активно, поради което се увеличава кожния себум.

Не трябва да се забравя и за други рискови фактори, сред които неправилно хранене и стрес. Много жени възприемат бременността като оправдание за чревоугодничество и активно наблягат на забранените преди сладкиши и захарни изделия.

Прекаляването с въглехидратите може да стане една от причините за поява на акне.

През 2017 г. група учени от Германия публикуваха данните за акне по време на бременност. Установено е, че 90% от жените са страдали от обриви още преди да забременеят, но към момента на зачеването са били в продължителна ремисия.

По време на гестацията състоянието на кожата се е влошило с 60% при пациентките – те отбелязват появата на нови обриви.

Вредни съвети – какво не трябва да се прави

За това, че пъпките не трябва да изцеждаме сами, най-вероятно сме чували всички. Областта на лицето е с обширна система от кръвоносни съдове, която е свързана с тази на мозъка.

Това означава, че неправилно изцедената пъпка може да стане причина за сериозни усложнения, сред които тромбози и дори менингити.

Още една разпространена грешка е самолечението. Обикновено за борбата с акне тежка и средна степен се използват антибиотици и ретиноиди. Бременността е строго противопоказание за прием на ретиноиди и на много антибактериални препарати.

Също не могат да се използват всички средства, които се нанасят директно на кожата.

Системните ретиноиди оказват тератогенно въздействие на плода, водят до поява на множество аномалии и пороци на развитието.

Затова и по време на такава терапия трябва строго да се следи за контрацепция и да не се допуска бременност.

Салициловата киселина, особено във високи дози, също не се препоръчва, никакви пилинги с киселини. Максимумът, което е позволено, това е пяната за лицето. Ефективността на салициловата киселина може да е удивителна, но е необходимо да се замени.

С какво могат да бъдат заменени средствата за борба с акне

Алтернативни средства има, макар и те да са с по-бавно действие и по-слаби, все пак са ефективни за борба с акнето и с пъпките.

Масло от чаено дърво – въздейства благоприятно на кожата при акне с лека и средна степен на тежест, а това означава не само запушване на порите, но и възпаления и пъпки.

Маслото от чаено дърво следва обаче да се прилага само в състава на козметични продукти, не и в чист вид, защото може да предизвика раздразнение на кожата.

Масло от шипка – изпълнено с антиоксиданти и с витамин С, то помага за възстановяване на кожата и за едновременна борба с възпалението.

Лайка – възпаленията обикновено са съпътствани с раздразнения, а лайката – това е отличен антиоксидант, който е с антибактериален, противогъбичен, противовъзпалителен и антисептичен ефект.