Алергични реакции към пеницилина могат да възникнат при въвеждането му под формата на лекарствен препарат в човешкия организъм.

Това е, може би, най-опасният вид алергия, която никога не се проявява от първия път в остри форми, но при повторно или многократно прилагане на антибиотици от класа на пеницилините може да доведе до анафилактичен шок и летален изход.

Поради това лекарите са задължени да отчетат дали съответният пациент преди е проявявал реакции към пеницилините, преди назначаването на каквито да е курсове за лечение или терапии с медикаменти, които ги съдържат.

Какво представлява алергията към пеницилин

Това е агресивна реакция на имунната система при попадане в него на антибиотици, в частност на тези от класа на пеницилините.

Този вид алергия се развива много бързо и първите нейни проявления могат да се наблюдават само 2-3 часа след въвеждането в човешкия организъм на лекарствения препарат.

Какви са симптомите

Ако при човек има установена предразположеност към алергични реакции към антибиотиците, то проявленията на алергията към пеницилина в никакъв трябва да бъдат очаквани да възникнат.

След няколко часа могат да се наблюдават следните клинични изяви – малък обрив, който обхваща цялото тяло, сърбеж, дразнене на очите, лицето може да се възпали, възможна е и появата на оттичане на езика и устните.

При по-усложнените и повторните пристъпи на алергия към пеницилините симптоматиката може да бъде по-силно изразена – затруднява се дишането, появяват се хрипове, алергичният човек може да загуби съзнание, да изпадне в състояние на сън, тоест да му се приспи толкова силно, че да заспи внезапно, което е характерно за заболяването нарколепсия.

Пулсът при усложнено протичане на алергична реакция към пеницилини е най-често нестабилен, проявява се диария, по повърхността на кожата на различни части по тялото може да се появи посиняване.

Алергичният пристъп също може да се съпровожда със силно гадене и повръщане, с рязък спад на артериалното налягане и бързо покачване на телесната температура.

Всичко това са характерни признаци на анафилактична реакция, при която е необходима квалифицирана и незабавна лекарска помощ, тъй като острите алергични пристъпи към антибиотиците крият в себе си опасност не само за здравето, но и за живота на човека.

Към клиничните симптоми на алергиите към пеницилините се отнасят уртикарията, ангионевротичен едем, анафилаксия, ексфолиативен дерматит, пристъпи на задушаване, лекарствена треска и белодробни еозинофилни инфилтрати.

Лечение на алергия към пеницилин

В леките случаи на проявление на алергична реакция към пеницилините алерголозите назначават антихистаминови препарати – това могат да бъдат супрастин, димедрол, лоратадин, фексофенадин и прочие.

При по-тежко протичане в организма на алергичния към пеницилини се въвежда епинефрин. А след това се назначава курс с интравенозно прилагане на антихистамини и кортикостероидни лекарствени препарати.

Впоследствие, ако човек вече е имал пристъпи на пеницилинова алергия, то вече не трябва да се използват за лечение на пеницилини, но те напълно успешно могат да бъдат заменени с антибиотици от групата на макролидите.

Профилактика

Това е всъщност е и основното лечение на пеницилиновата алергия. Всеки път, когато се налага да се прави избор каква терапия трябва да се приложи, задължително трябва да се изключват антибиотиците от класа на пеницилините.

Към профилактичните мероприятия при този вид алергия са и терапевтичните курсове, при които се назначава прием на пеницилини в малки количества, на първия етап, и постепенно се увеличават тези дози към края на терапията.