Описторхозата представлява инфекциозно заболяване, което се предизвиква от хелминти от класа на трематодите. Названието на паразитозата произхожда от наименованието на нейните причинители, които са 2 вида плоски червеи Opisthorchis felineus и Opisthorchis viverrini.

Заболяването се характеризира с нарушаване на рефлекторната функционалност на стомаха и на чревния тракт, със застой на жлъчната течност, механично увреждане на жлъчните пътища.

За първите този вид паразитоза е била описана в медицината в края на 19-ти век. Хелминтите Opisthorchis felineus и Opisthorchis viverrini обикновено осъществяват инвазия на жлъчните пътища, жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

От това заболяване могат да страдат и някои видове домашни животни.

Първоначалните гостоприемници на описторхите са различните видове охлюви. След като се развият и размножат в тялото на охлюва тези паразити попадат в водата, а след се поглъщат от риби. А със сурова се хранят най-често домашните животни.

Човек може да се опаразити от не добре изпечена или от недостатъчно осолена риба и по този начин да развие заболяването.

Поради това огнища на описторхоза могат да се появят на всяко място, където са създадени условия за развитие и размножаване на паразити от този вид. Особено разпространено е това заболяване в районите, където за храна масово се използват сурови риби и охлюви.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е с продължителност от 2 до 4 седмици. След този период заболяването започва да се проявява с остра алергична реакция, с повишаване на телесната температура, главоболие, мускулни и ставни болки.

При заболелите се развива астматичен бронхит и се увеличават лимфните им възли. Всичко това са признаци на проявление на острата фаза на описторхозата.

В някои случаи на по-леко протичане на паразитното заболяване, то се съпровожда със субфебрилна темпетура, обща отпадналост и прекалено потоотделяне.

След 14 дни тази хелминтоза преминава в латентна /скрита форма/, при която постепенно се засяга черния дроб и се нарушава проходимостта на жлъчните пътища.

Също така патологични изменения се наблюдават и в централната нервна система на болния, които се проявяват със световъртеж, раздразнителност, депресивни настроения, отпадналост и безсъние.

При това паразитно заболяване е възможно и засягането на сърдечния мускул на човека. Заболелите съобщават за болки в сърдечната област, наблюдават се дистрофични изменения на миокарда, ускорена е и сърдечната им дейност.

При засягане в тежка степен на панкреаса описторхозата се проявява като остър панкреатит, който е възможно да прогресира в рак или цироза на черния дроб и жлъчния мехур.

Диагностика

Диагнозата се поставя само и единствено въз основа на резултатите от лабораторните изследвания на фекалните маси и дуоденално съдържимото. Ако при анализа на получените от изследването данни се открият яйца на хелминтите – диагнозата се потвърждава.

За косвената симптоматика на паразитното заболяване може да се използва количеството на еозинофилите в кръвта на предполагаемия болен, което е показател за процеса на образуване на еозинофилни гранулоцити в костния мозък, като защитна реакция срещу чуждите белтъчни организми.

Лечение на описторхоза

На първо място при това паразитно заболяване се вземат терапевтични мерки за овладяване на алергичната реакция на организма. Назначават се противохелминтни препарати и антихистамини.

Също така е възможно да бъде предписано интравенозното прилагане на хлорист калций и седативни лекарства, които за произведени на основата на валериан, пасифлора или бром.