Решението на проблема с ранното семеизпразване е възможно чрез различни способи, започвайки от воденето на здравословен начин на живот и завършвайки с хирургична интервенция.

Накратко за проблема

Макар и преди да сме го коментирали в Lechenie.bg нека все пак да си припомним. Преждевременната еякулация /семеизпразване/ е сексуално разстройство, при което мъжът не е способен да контролира времето на настъпване изхвърлянето на семената течност по време на половия акт.

Средно неговата продължителност при сексуално здрав мъж е около 7.5 минути. В случай, когато мъжът не е в състояние да издържи без да се изпразни по време на полов акт по-малко от 2 минути, може да се говори за проблем с преждевременна еякулация.

Според медицинската статистика приблизително 60% от мъжете от време на време установяват у себе си признаци на преждевременна еякулация. Същевременно много специалисти предполагат, че проблемът с преждевременните еякулации е социо-културно явление и не е свързан с едни или други физиологични и/или психологически нарушения.

Видове преждевременна еякулация

В зависимост от причините за възникването на бързото семеизпразване, се разграничават 2 основни вида на това нарушение:

• Първична ранна еякулация – явява се вродена и е свързана с неправилна дейност на нервни центрове в мозъка, които регулират процеса на семеизпразване. Следва да се отбележи, че вроденият форма на това нарушение се среща изключително рядко. Също първичното разстройство на семеизпразването може да бъде свързано с нарушения във вътреутробното развитие или родови травми.

• Вторичното ранно семеизпразване се развива на фона на други заболявания – травми, инфекции, прием на някои медикаменти. В този случай възстановяването на нарушението е много по-лесно, тъй като при мъжа е сформиран нормален еякулаторен рефлекс.

Лечение на преждевременна еякулация

Здравословен начин на живот

В някои случаи при ранно семеизпразване не се изисква никакво специално лечение. Достатъчно е да се откажете от вредните навици и да започнете да водите здравословен начин на живот – физически натоварвания, пълноценно хранене, като в резултат след известно време проблемът ще се реши от само себе си.

Също мъжете с такъв проблем могат да бъдат посъветвани да използват презерватив по време на половия акт с цел намаляване на чувствителността на главата на половия член.

Специални техники и тренировки

Съществуват специални методики, позволяващи удължаването на половия акт. Една от тях се състои в улавянето на усещанията, при които трябва да настъпи еякулацията. Партньорите е необходимо да спрат, след което да продължат половия акт.

Един от способите за удължаване на времето на половото сношение – това е понижаване на чувствителността на главата. За тази цел могат да се използват специални силиконови, които се поставят на главата на половия член, които дърпат през цялото време препуциума.

При носене на този пръстен кожата на главата на пениса става по-груба и по-малко чувствителна, което позволява увеличаване времето до настъпване на еякулацията.

Важно!

Естествената продължителност на половия акт при мъже в зряла възраст – без волево задържане на семеизпразването, варира от 1.5 до 3.5 минути.
Упражненията на Кегел са още една методика за лечение на ранна еякулация.

Състои се в тренировка на РС /pubococcygeus/ мускула . Произволното управление на този мускул позволява на мъжа да контролира времето до настъпване на еякулацията.

Психотерапия

Както вече се спомена, преждевременната еякулация е социо-културен проблем, за решаването на който могат да помогнат психотерапевтите.