Сънят е много важен както за физическото, така и за психическото здраве на човека. Пълноценният и спокоен сън зависи от много фактори. Един от тях е чистата и удобна възглавница. До какво може да доведе несвоевременната смяна на това спално изделие и неспазването на правилата за неговата хигиена.

Какви заболявания могат да предизвикат старите възглавници

Във всички стари възглавници от синтетична тъкан и още повече от памучен материал със съдържание на натурален пух или пера се съдържат голямо количество акари и битова прах.

Възможно е те да предизвикат алергични реакции от страна на дихателните органи, целогодишен алергичен ринит и дори бронхиална астма.

Акарите са микроскопични същества, покрити с хитин. Под микроскоп те напомнят на микропаячета, покрити с плашеща черупка. Последната се състои от хитин, а това е силен алерген.

Микроскопичните акари се хранят с епидермиса на човек, затова тяхното местообитание са стари вещи, килими, стари книги, спални принадлежности. Те могат да са източник на сериозни заболявания за хора с нарушен имунитет.

Да изхвърляме ли старите възглавници или да ги перем

Не е препоръчително да се перат, поне не е и у дома. Особено ако са с пълнеж от пух или пера. За да можем да ги поддържаме сравнително чисти, трябва да ги носим за пране на химическо чистене. Там разполагат със специализирано оборудване, което пресушава и дезинфекцира възглавниците и се унищожават акарите, почиства се мръсотията, която се натрупва.

След изсушава пълнежът на възглавницата се поставя в нов калъф. Така възглавницата става по-обемна и мека. Тази процедура е необходимо да се провежда не по-малко от веднъж годишно.

Възглавницата е препоръчително сутрин да се мачка с ръце, за да не губи първоначалната си форма. Също така не трябва да се забравя да се проветрява на чист въздух 1-2 пъти месечно.

Що се отнася до възглавниците със синтетичен пълнеж, то за тях грижата е по-лесна. Те могат да се перат, но в режим на деликатно пране и без използване на белина, която може да увреди структурата на пълнежа. Температурата, при която се пере, да е не по-висока от 30 градуса по Целзий.

Колко често да се сменят възглавниците

При многогодишно използване на възглавницата всяка година в нея се увеличава количеството на микроскопичните акари. Техният брой може да надминава десетки хиляди.

За да се избегне размножаването на тези миниатюрни организми, възглавницата е необходимо да се сменя на всеки 5 години. Хрема и сухота в носа също може да е реакция на остатъците от жизнената дейност на акарите.

Пълното отстраняване на акарите е невъзможно. Дори след пране с вряла вода, те скоро отново се появяват, ако възглавницата е с естествен пълнеж.

Ако се касае за синтетичен материал, там акарите не може да се размножават. Но такъв пълнеж много бързо губи форма и ще трябва да се сменя още по-често, отколкото ако е с патешки пух или с пера.

За кого са най-опасни старите възглавници

На първо място, за страдащите от алергии. Тази категория трябва да следят най-внимателно за хигиената на възглавниците и за прочие спални принадлежности. Старите възглавници могат да предизвикат алергичен ринит.

В този случай е необходимо задължително да се потърси медицинска помощ, да се направи консултация с алерголог. Специалистът след проведено беседване, ще установи какво би могло да предизвика реакция у пациента.

След това се преминава към терапията, която може да се предложи е алерген-специфична имунотерапия. Това са познатите на някои от нас ваксини за алергии, които намаляват чувствителността на организма, но има и по-съвременно лечение – автолимфоцитотерапия.

Тази процедура се прилага за възстановяване на нормалната реактивност на имунитета. При лечението се използват собствени лимфоцити. Необходимо е провеждането само на 8 процедури за възрастни, 6 за деца и 7 за тийнейджъри.

Лимфоцитите се отделят от кръвта на страдащия от алергия, след което се изгражда устойчивост към всички алергени. Тази терапия повлиява в посока намаляване на алергичните  прояви на организма и неговата чувствителност.