Мъжът развива рядко заболяване към антидепресант, който му е изписан наскоро.

През април 2016 г. 38-годишен мъж от щата Индиана, страдащ от биполярно разстройство, започнал да приема изписаният му нов антидепресант.

Как антидепресант може да доведе падане на кожата

След около месец мъжът получава симптоми, сходни с тези при грип, а по лигавицата на устната кухина, задната повърхност на гърлото и на езика се появяват тъмночервени мехури, които се пукали и се превръщали в язви. Освен това странни болезнени усещания получава и в очите, сякаш в тях са попаднали стъкла.

Състоянието на мъжа започва бързо да се влошава, скоро червени секретиращи язви се появяват и по устните. Американецът търси медицинска помощ в близка болница, хоспитализиран е незабавно в интензивно отделение.

Поставят диагноза Стивънс-Джонсън на мъжа. Това е рядко и много тежко заболяване с алергична природа, при което имунната система атакува кожните клетки, а също и лигавицата на устната кухина, очите и гениталиите. Клетките на епидермиса загиват и падат, тъканите остават без защита от инфекции.

Маска от свинска кожа за заздравяване на раните

Лицето на мъжа се превръща в огромна секретираща рана и затова му правят маска от свинска кожа, за да останат раните под нея стерилни и постепенно да заздравяват. До този метод обикновено прибягват при лечение на тежки изгаряния.

Освен това, краищата на клепачите на мъжа били залепени за 2 седмици, за да предпазят очите му, тъй като при синдром на Стивънс-Джонсън те стават хиперчувствителни към светлина.

Мъжът прекарва в болница около месец, след което бил изписан за домашно лечение. Кожата и лигавиците му започват да се възстановят.

Сред страничните ефекти на антидепресантите най-често са главоболие, отпадналост, забавяне на пулса, но обикновено не се подозира алергия, както се случва с мъжа.

Затова както самият той, така и лекарите, които наблюдават биполярното разстройство, не се досещат, че причината за появилите се подозрителни симптоми, е именно алергична реакция към препарата.

Сред нежеланите реакции към повечето препарати, предписвани при депресивни състояния, са посочени хиперчувствителност, която обаче води до много по-леки проявления от случая на американеца.