Оплешивяването повечето хора свързват с остаряването, макар и това заболяване понякога да се развива и при тийнейджъри. Алопецията се среща и при деца.

Детска алопеция – от недостатъчна грижа до симптом на заболявания

Какво е това алопеция

Загубата на коса на скалпа или на други части на тялото има медицински термин „алопеция”. Косата ежедневно капе при всеки човек, но при алопеция се появяват участъци на оплешивяване – гнездовидна алопеция или пък да окапе цялата коса – тотална алопеция.

Също се открива дифузна форма на алопеция, при която косата изтънява и става по-рядка. С проблема се сблъскват мъже и жени от всички възрасти.

Наблюдава се нарастване на случаите на детска алопеция, макар и самото заболяване да се отнася към дерматологичните, спектърът от причини е доста широк.

Причината за алопецията не е лесно да се открие, още по-трудно да се подбере ефективен метод на лечение.

Какви са известните причини за оплешивяване при деца

Много е трудно да се открие истинската причина за косопад в детска възраст.

Лекарите, които консултират малки деца с алопеция добре проучват анамнезата на заболявания, както и начина на живот, задават много въпроси на родители, отбелязват своите наблюдения в медицинския картон или в здравното досие.

Впоследствие тези данни се използват при научни трудове – лекарите обобщават получените резултати, установяват провокиращи фактори, които най-често срещат при своите пациенти.

При един, страдащ от алопеция могат да се установяват няколко пускови фактори на болестта – провокатори, трудно е да се открие основната причина за болестта.

Към този момент се разграничават основните провокатори на детска алопеция:

Вродена аномалия и пороци в развитието на космените фоликули

Проблемът се среща рядко. Тази причина може да се заподозре по анамнезата: косата на детето расте не където трябва.

Проблеми с гръбначния стълб

По данни от някои научни изследвания се установява, че много деца, страдащи от алопеция, имат проблеми с шийния отдел на гръбнака – изкривяване, изместване на шийни прешлени.

Проблеми с храносмилателната система

Заболяванията на храносмилателния тракт оказват влияние на усвояването на хранителни вещества.

Дисбалансът на витамини, макро- и микроелементи може да стане провокиращ фактор за косопад.

Неблагоприятно влияят високи нива на живак и олово, заради замърсена околна среда, при едновременен недостиг на цинк, желязо, мед и селен.

Високи нива на ретиноиди

Това е един от случаите, при които витамините могат да навредят. Приемът на хранителни добавки, съдържащи витамини, оказва неблагоприятно влияние на растежа на косата.

С яденето на определени храни, богати на витамин А, едва ли може да се стигне до хипервитаминоза, а с лекарствата и с хранителните добавки се изисква повишено внимание.

Автоимунни нарушения

Има предположение, че от алопеция най-често страдат деца с автоимунен тиреоидит. От значение са автоимунните нарушения, които предизвикват проблеми с щитовидната жлеза, и неблагоприятно влияят на растежа на косата.

Това показват проведени изследвания на космените фоликули при болните от алопеция – в някои случаи могат да се установят антитела към собствените фоликули.

Сред провокиращите фактори на автоимунни заболявания лекарите разграничават инфекциозни заболявания, сред които ламблиоза, замърсяване на околната среда, въздействие на соли на тежки метали, действие на йонизираща радиация.

Нарастват случаите на детска алопеция в периодите на нарастване на заболеваемостта от грип.

Хипофункция на щитовидната жлеза

Доказано е, че недостатъчност на функцията на щитовидната жлеза алопеция се развива по-често. Това се обяснява с факта, че за нормален растеж на косата са необходими достатъчно количество хормони на щитовидната жлеза.

Желязодефицитна анемия

Това заболяване може да е свързано с проблеми в храносмилателната система, но често в основата му са други нарушения, сред които недостатъчен прием на желязо с храната, хронична кръвозагуба, паразитози.

Детето оплешивява – какво да правим

При установяване на обилен косопад и видимо оплешивяване при дете е необходимо да се обърнем на първо място към личния лекар.

Само с един преглед едва ли ще може да се установи причината за оплешивяването, защото е наистина трудно.

Личният лекар най-вероятно ще даде направление за редица специалисти – дерматолог, ендокринолог, гастроентеролог, може би и за невролог или психолог.

Какви методи за лечение се използват при деца? Да посочим някои от тях:

  • Лечение на заболявания на стомашно-чревни тракт;
  • Витамини и минерали при анемия;
  • Хормонална заместителна терапия при ендокринни нарушения;
  • Противовъзпалителни средства и кортикостероиди – перорално и местно;
  • Използване на местни средства, които стимулират космените фоликули;
  • Предписване на физиотерапевтични процедури и други методи.