Меката мицеларна вода, яркото червило, лек крем с нежен аромат, водоустойчива спирала за мигли, шампоан, шампоан с екстракт от билки – всички тези продукти могат да станат източник на алергия.

И най-лошото е, че научаваме за това едва след като сме си ги купили. Защо става така и може ли това да се предотврати по някакъв начин?

Най-опасните алергени към козметика

Кой е изложен на най-голям риск

Доктор на медицинските науки и дерматолог разказва, че най-често алергии към козметика развиват при чувствителна кожа, отслабен имунитет, при страдащите от сезонни алергии или които в анамнезата имат хронични кожни заболявания.

За тях всяко вещество може да се превърне в провокатор и да предизвика реакция. Според данни от изследване, публикувано в изданието Actas Dermosifiliogr, честотата на възникване на алергичните реакции към козметика от 2004 г. до 2013 г. нараства с 4%.

И това е обусловено от това, че асортиментът от продуктите за красота постоянно се увеличава, създават се нови съставки.

Как се проявява алергията

Има два типа реакция към козметика – незабавна, например, уртикария, и отложена – възниква след известно време.

Вторият вариант е по-сложен, тъй като кремът може да се нанесе на кожата сега, а реакция към него да бъде получена след 10 дни, когато вече сме забравили, че изобщо сме го нанесли.

Ако средството за разкрасяване се приложи за първи път, то едва ли към него ще възникне контактен дерматит. То напомня за себе си най-често след повторни контакти, когато определени вещества, се натрупват в организма и след това сякаш избухват.

Според обзорната статия на изданието за алергии, алергичните реакции могат да възникнат както към отделни вещества, така и към цяла линия средства – бои за коса, слънцезащитни кремове, козметика за нокти.

Тестването на продуктите преди използването им днес е златен стандарт при поставянето на диагнози, но допълнителните тестове на определени алергени ще са от по-голяма полза.

Когато потребителят знае кое вещество трябва да избягва, ще му бъде по-лесно да избира средства за ежедневно приложение.

Какво дразни кожата

Днес повече от 3700 широко използваните вещества в козметиката са идентифицирани като алергени. Възможно е те да станат източник на обриви или на всякаква друга кожна реакция, да предизвикат пристъп на астма, кашлица и други проблеми.

Ако знаем на какво да обръщаме внимание обаче негативните последствия могат да се избегнат. Към какви съставки най-често се появява алергия?

1.Метали

Алуминий, кобалт, хром и олово могат скрито да се съдържат в червила, слънцезащитни кремове, лакове за нокти, пасти за зъби и много други продукти за красота.

Ако кожата на подмишниците се зачервява, и започне да се лющи след използване на нов антиперспирант, най-вероятно вина за това имат алуминиевите съединения, съдържащи се в него.

За съжаление, колкото по-надеждно средството предпазва от влагата, толкова е по-вероятно то да предизвика негативна реакция.

2.Синтетични аромати

Съществуват повече от 3000 химични съединения, обединени под названието „парфюм”. Всички те могат да предизвикат алергична реакция.

Изследване на специалисти от Университета на Вашингтон показва, че около 20% от американците реагират на козметика с парфюми.

Такива препарати предизвикват у тях главоболие, кашлица, затруднено дишане, обриви и раздразнения, както и други проблеми.

Ароматните композиции могат да се съдържат не само в парфюмерията. На практика те се съдържат във всеки козметичен продукт.

В ароматите има дори и средства, които са без миризма, тъй като в техните формули влизат специални вещества, създаващи ефект на липса на аромат.

3.Оцветители

Разпространено е мнението, че реакция могат да предизвикат и химически, и минерални бои, но не са редки случаите, при които алергия възниква към натурални оцветители, например, къна, която се използва за татуировки.

Най-чести обаче се алергичните реакции при тези, които си боядисват косите. Загриженост сред специалистите предизвиква веществото парафенилендиамин – PPD, то се съдържа в много от трайните бои за коса.

4.Сулфати

Тези пенливи вещества, както и други видове сулфати се съдържат в миещите и почистващите средства, предизвикват зачервяване и сухота на кожата. И са сред разпространените провокатори на алергии.

5.Консерванти

Присъстват в на практика всеки продукт на водна основа. Най-разпространените варианти – това са парабените, имидазолинидилурея, феноксиетанол и формалдехид. Тези съставки помагат на средството да запази свойствата си за по-дълъг период от време.

При чувствителните хора обаче е възможно да предизвикат алергия.