Съществуват стотици диети и хиляди планове за сваляне на килограми, обещаващи бързо отслабване и продължителен постоянен резултат.

Тяхната ефективност обаче не е потвърдена от изследванията, за разлика от тези 7 метода да станем по-стройни.

Какви са научно доказаните методи за бързо отслабване

1.Опитайте интервално гладуване

Макар и да е гладуване, все пак няма да си налага да се борим с глада. Касае се за метод за сваляне на килограми, при който отслабващите се въздържат от хранене няколко часа, но свободно се хранят по всяко друго време.

Няколко изследвания анализът, на които е публикуван в Международното издание за изследване на затлъстяването, показват, че краткотрайното интервално гладуване с продължителност до 24 седмици способства за сваляне на килограми при наднормено тегло.

Опитайте 2 популярни варианта:

  • Диета 5:2 – предполага свободно хранене 5 дни и 2 дни гладуване поред. В дните за гладуване можем да се храним със сума от 500-600 килокалории.
  • Метод 16:8 – тук предстои гладуване 16 часа и хранене в 8-часов прозорец. Повечето хора избират „прозорец” от обяд и до 8 часа вечерта, но може да се направи и по-различен вариант.

2.Белтъчини на закуска

Белтъчната храна обикновено отлично засища. Изследванията показват, че богатите на белтъчини храни способстват за понижаване на нивата на хормона на глада грелин и повишаване на този на насищането.

Анализ на научните трудове в сферата на храненето от 2014 г. показва, че протеините на закуска дават до 4 часа чувство за ситост.

Превъзходни варианти на белтъчна храна на закуска могат да бъдат яйца, каши от зърнени култури, сандвичи с масло от ядки, риба, морски дарове и месо.

3.Намалете рафинираните въглехидрати

У нас се ядат повече храни с добавени захари, между които и затлъстяването съществува пряка връзка. Дори ако указаните захари се съдържат не в храните, а в напитките.

Продуктите с тях в състава бързо се усвояват, като се предизвиква рязко покачване на нивата на глюкоза в кръвта и се предизвиква образуването на инсулин.

Излишъкът от рафинирани въглехидрати способства за натрупване на мазнини, затова там, където е възможно, отслабващите трябва да заменят рафинираните въглехидрати със здравословна храна.

  • За предпочитане са пълнозърнестите хлябове, макаронени изделия и ориз;
  • Изборът трябва да е към полезни десерти вместо бонбони – пресни плодове, ядки, семена, сушени плодове.
  • Пийте билкови чайове, смути и вода с добавяне на плодове вместо на сладки газирани напитки и сокове от пакет.

Тази практика учи човек да обръща внимание на това къде и кога се храни, а също и да получава наслада от храната.

Много хора водят забързан начин на живот и ядат в движение или докато гледат телевизия, игнорирайки сигналите за насищане.

След хранене те не могат да си спомнят колко храна са изяли, и колко вкусна е била. Ако към храненето се подходи осъзнато, всичко се променя – потвърждава изследване, публикувано в списание Apetite през 2016 г.

4.Наблягайте на фибрите

Включването на голямо количество фибри в храненето предотвратява преяждането и така способства за свалянето на килограми и така способства за отслабването.

Абсолютно всички храни с високо съдържание на фибри съдържат допълнителни вещества, които са от полза за здравето. Затова трябва да ги ядем по-често.

5.Пълноценен сън

Редица изследвания показват, че недостигът на сън е свързан с повишаване на риска от затлъстяване. И причините за това са няколко.

Според една от тях, лишаването от пълноценен нощен отдих е причина за повишаване на нивата на хормона на стреса кортизол, излишъкът от който предизвиква преяждане и способства за натрупване на мазнини.

Според друга, недостатъчното количество сън забавя процеса на преобразуване на калориите в енергия.

Забавянето на обмяната на веществата кара организма да преобразува излишните калории в мазнини. Затова за да сме стройни, ни трябва и достатъчно сън.

6.Прекратявайте периодично диетата

Ако диетата и умерената физическа активност не дават очакваните резултати, изследване от 2017 г. на специалисти от Университета на Тасмания препоръчва да се правят почивки.

В рамките на експерименти се установява, че хората, които прекратяват диетата на всеки 2 седмици и за определен период се придържали към принципите на здравословното хранене, отслабвали по-бързо от тези, които ревностно спазвали строг хранителен режим.

7. Тренировки

Без двигателна активност трудно можем да свалим килограми, затова е препоръчителна, но без да се подлагаме на прекалено тежки тренировки, разходки по 30-40 минути дневно и няколко минути изпражнения за разтягане са достатъчни.