Ако след използване на козметика кожата ви се покрие с петна и възникне сърбеж, най-вероятно това е проявление на алергия.

Но има и други реакции на кожата – сухота и лющене, неравен тон и пъпки.

Как да разберем с какво си имаме работа

И как да предотвратим проблемите като просто се загледаме в етикета на средството?

Алергия или раздразнение

Всеки път, когато при човек възникне неприятна реакция в отговор на използване на нов крем, той казва, че това е най-вероятно алергия. Всъщност това ще е истина само в някои случаи.

Най-често петната на кожата се явяват следствие от обикновен контактен дерматит.

Контактен дерматит – негативна реакция възниква, защото някаква съставка в състава на козметиката дразни кожата. Симптомите обикновено са ограничени от тази област, на която е било нанесено средството.

Симптомите зависят от това колко човек е чувствителен към една или друга съставка на козметиката. Първичните проявления – поява на петна, малки, изпълнени с течност мехури.

Типични проявления са сърбеж, раздразнение, сухота на кожата и зачервявания. Възможно е формирането на малък участък на груба, сходна на шкурка кожа, която може да е гореща на допир или не.

Ако средството продължава да се използва, без да се забелязва симптоматиката или да се вземат предвид проявленията на контактния дерматит, това може да доведе до увреждане на външния защитен слой – роговия.

Алергичен контактен дерматит – това вече е същинската алергия. Имунната система на човек реагира на една или няколко съставки на продукта, приемайки ги за врагове. Освобождават се специфични белтъци, които имат за цел да се борят с алергените. Реакцията на организма често е по-тежка, отколкото при обикновен контактен дерматит.

Козметични продукти, които най-често предизвикват алергия

В козметиката могат да се съдържат стотици съставки, но само една или няколко от тях могат да станат източници на алергия.

Според данните от изследванията, публикувани през 2016 г., провокатори на алергичен и обикновен контактен дерматит най-често са:

 • Сапуни и душ гелове;
 • Кремове за лице;
 • Бои за коса;
 • Парфюмерийни средства;
 • Лакове за нокти;
 • Червила;
 • Слънцезащитни кремове.
 • Къна;
 • Дезодоранти;
 • Почистващи кърпички.

Ако сте забелязали необичайна реакция на кожата, съставете списък с козметика, която сте използвали през последните дни. В него трябва да попаднат всички продукти, а не само новите. Алергия може да възникне, дори и към средство, което е използвано без проблем няколко години.

5 най-разпространени алергена в козметиката

Макар и кожата на всички хора да е различна, някои съставки в козметиката по-често от други предизвикват алергични реакции. Кои са те?

1.Парфюми

Въпреки че ароматите често се изписват на етикетите с едно наименование – parfum, под него могат да се крият стотици разнообразни вещества, много от които дразнят кожата и стават източници на алергии.

2.Консерванти

Включват се в състава за предотвратяване на разваляне. Именно консервантите отговорят за срока на годност на продуктите. Въпреки това някои могат да станат катализатори на алергичен контактен дерматит.

Най-често виновници за алергия са консерванти като формалдехид, парабени, формалин, урея имидазодинил, изотиазолин, метилизолинон и кватернум-15.

3.Оцветители

Присъстват не само в декоративната, но и в поддържащата козметика, а също и в много хранителни продукти. Учените установяват, че хората, които имат алергия към оцветители в храната по същия начин реагират на тях и в козметиката.

Всеки оцветител може да предизвика алергични проявления. Червеният, жълтият и яркочервеният, по данни от изследванията от 2018 г. са най-разпространените виновници за проблеми с кожата.

4.Етерични масла

Натуралните вещества също могат да станат виновници за алергии. Например, етеричните масла. При отчитане на факта, че са много концентрирани, те често предизвикват реакция.

В състава на козметиката често се използват като ароматизатори и консерванти.

5.Хранителни алергени

Ако някой има алергия към някаква храна, трябва да я избягва дори и в козметиката. Винаги има риск от случайно поглъщане на средство, без да се коментира, че самата кожа може да реагира на алергена.

Сред най-разпространените хранителни алергени, които влизат в състава на козметиката, експертите причисляват:

 • Риба – по-точно рибени люспи.В козметиката се среща под наименованието гуанин. Този компонент може да присъства в лака за нокти, сенките за клепачи, червила. Създава блясък ефект.
 • Фъстъчено и сусамово масло – присъства в овлажняващите средства, сапуни и моливи за очи.
 • Бадемово масло – в шампоани, душ гелове, масла за вани;
 • Следи от плодове – възможно е да се съдържат във всяка козметика;
 • Авокадо – популярна съставка на козметиката, често присъства в кремовете за лице и тяло;
 • Мляко и яйца – влизат в състава на шампоани, средства за лице и тяло.