Алергия към сперма – това е рядко отклонение, при което възниква алергична реакция към белтъчини, съдържащи се в мъжката семенна течност. Също я наричат хиперчувствителност към плазмата на семенната течност.

Алергична реакция обикновено възниква на участъци, които влизат в контакт със сперма. Когато у мъж или жена възникне такава алергия, то за тях става трудно да се занимават с интимни ласки, а също и да заченат дете.

Алергията основно се предизвиква от белтък, съдържащ се в спермата. В изследвания е било доказано, че някои храни и лекарства също могат да предизвикат подобна алергична реакция.

Как да научите дали имате алергия към сперма, какви стъпки могат да се предприемат за нейното лечение и има ли шанс може да се зачене бебе?

Как може да се контролира това отклонение

Симптоми на алергия към сперма

Симптомите могат да започнат още около 5 минути след полов акт, по-рядко след около 30 минути. Те включват зачервяване, сърбеж, оток, болка или парене около половите органи.

Други признаци могат да се проявят в областите, които не влизат в контакт със спермата – при системна реакция, и да се включи чувство за гадене, повръщане, световъртеж, свистящо дишане, подуване на езика, затруднено дишане или уртикария.

Известно е, че в някои случаи алергията към сперма може да предизвика, дори анафилактичен шок – опасно за живота състояние.

Тези симптоми могат да изчезнат след няколко часа или да продължат до няколко дни.

По-добре да се консултираме първо с личния лекар и да поискаме направление за алерголог, ако чувстваме каквито и да е от тези симптоми след полов контакт.

Китайски лекари описват случаи на мъжка алергия към собствената сперма. За щастие, посторгазмения болезнен синдром се среща още по-рядко от алергията при жени.

Как да проверим алергия към сперма

Алергия към сперма може да се приеме за бактериална инфекция (млечница), инфекция, предаваща се по полов път, или вагинит. Затова кожният тест е най-добрият способ за изключване или потвърждаване на алергия.

За тази процедура алерголог или гинеколог въвежда подкожно малко количество сперма на партньора и следи за признаци на алергична реакция. Тестът трябва да продължи 15-20 минути.

Лечение на алергия към сперма

Най-доброто лекарство срещу всяка алергия е да се стои по-далеч от алергена, предизвикващ реакция. Доколкото алергията към сперма възниква след незащитен контакт, голяма помощ може да окаже използването на презервативи, като те помагат за избягване на реакция на хиперчувствителност.

Още един способ за избягване на алергия към сперма – това е да се приемат антихистаминни препарати преди полов акт, за да се потиснат симптомите на алергична реакция.

В тежки случаи специалистът алерголог може да назначи препаратите с рецепта против алергия.

Десенсебилизацията също е естествен способ за лечение на алергия към сперма. Разреден разтвор семенна течност постепенно се въвежда във влагалището до момента, в който организмът не може да пренесе белтъкът на спермата.

Интересно е, че алергична реакция може да се прояви към спермата на един мъж, но не и към друг, така и се обяснява индивидуалния състав на семенната течност.

Влияе ли алергията към сперма на шансовете за зачеване

Независимо от това колко лека или изразена е алергията към сперма, тя няма да доведе до безплодие. Въпреки това експерти от британска асоциация по алергия и имунология посочват, че това влияе на връзката и понижава вероятността за създаване на поколение.

Интимните занимания могат да станат нежелани и некомфортни. Мисълта за болка, сърбеж и парене във влагалището понижават интимната близост. Това физически и емоционално ще изтощава жената, ще попречи на получаването на удоволствие и зачеването на дете. Как тогава да се забременее, въпреки алергичните реакции към белтъка на спермата?

По-долу са приведени методи, които се използват за зачеване на алергия към сперма:

Въвеждане на разредена сперма

Този метод е известен като десенсебилизация, като помага за зачеването по естествен път, помагайки на влагалището да пренася белтъка на спермата на партньора.

Лекарят-алерголог ще въвежда разредена семенна течност на партньора във влагалището чрез редовни, планирани интервали от време.

Разредената сперма може да остане във влагалището 20 минути, а след това концентрацията и времето постепенно ще се увеличават в зависимост от толерантността на организма.

Последователността е ключ към ефективността на десенсибилизацията, и на двойките се препоръчва интимна близост не по-малко от 3 пъти седмично.

Другите два метода са вътрематочна инсеминация и инвитро процедури.