Артишокът е едно от по-непознатите растения за нас българите. Той се открива рядко по пазарите и не е чест „гост“ на нашата трапеза.

Смятаме, че е време това да се промени и, че е добра идея да обиколите по-големите супермаркети и да се запасите с това чудесно бодливо растение, което оказва се, е изключително полезно за нас и дори може да се полза като допълнение към терапията на някои сериозни заболявания.

Да научим повече за артишока

Артишока е едно изключително интересно растение, което погрешно определяме като зеленчук. Всъщност той се определя като трън, като полезните му съставки се откриват, най-вече, в листата на растението.

За първи път, артишокът е забелязан в Сицилия, Италия и в някои области на Испания през 800 г. Има данни, че бодливото растение се е използвало като билка още през 77г. сл. Хр. от гърци и римляни, но за това има само писмени сведения.

Чак през 1600г. испански преселници запознават американците със зеленчука, като чак в началото на 20ти век той започва да се използва в Америка, поради по-специфичния му вид и начин за обработване и приготвяне.

Открити са над 10 вида артишок, като само един от тях е годен за консумация в сурово състояние. Артишокът е деликатес, поради факта, че не всички части от него са годни за консумация, а и е доста нетраен за съхранение.

Хранителен състав

В състава на артишока се откриват биоактивни вещества, антиоксиданти и микроелементи, като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий. Този бодлив зеленчук е източник на витамини А, В1, В2, С, като е богат, също така, и на белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.

Какви са полезните му свойства за здравето ни

Има сведения, че още през древността, растението се е използвало за лечение на някои болести. Проучвания показват, че той е изключително полезен за черния дроб и се препоръчва да се консумира редовно от хора, страдащи от чернодробни заболявания.

Той е добра профилактика срещу токсично увреждане на черния дроб, като има регенериращи свойства. Растението се препоръчва при стеатоза на черния дроб.

Някои лекари съветват да се наблегне на консумацията на артишок, след прекаран хепатит. Установено е, че листата на артишока имат терапевтичен ефект срещу жълтеница и холелитиаза.

Артишокът има способността, при редовна консумация, да редуцира нивата на общия холестерол и триглицеридите. По този начин, може да се намали риска от развитие на атеросклероза или да се включи към терапевтичното лечение на болестта.

Препоръчва се и на болни от подагра и диабет.

Кога НЕ се препоръчва

Артишокът трябва да се избягва, ако страдате от гастрит или гастроезофагиален рефлукс, тъй като увеличава киселинността в стомаха.