Алергия – това е хиперреакция на имунната система на организма в отговор на действията на алерген с проявление на специфични симптоми.

Един от първите въпроси, които задава зъболекарят преди началото на лечението, е за алергия към лекарствени препарати, хранителна сезонна?

Събирането на тези данни позволява на лекаря да състави безопасен план за лечение, да се изключат рисковете от нежелани последствия и дори от опасни последствия.

Като се започне от алергичен шок и се стигне до алергия към стоматологичните материали, използвани при протезиране и лечение на зъби.

За причините, симптомите, лечението и профилактиката на алергии на дентално лечение и протезиране.

Алергия при зъболекар – причини

Всички материали, лекарствени средства, които се използват в денталната медицина, оказват на тъканите и на лигавиците непосредствено и косвено влияние.

Но дори при косвено и контакт може да се развие алергия.

Симптомите на алергия е възможно да не се проявят веднага, а след няколко дни или дори седмици след поставянето на протеза или пломба.

Установяването на истинската причина понякога представлява трудност.

Зъболекарят след преглед може да направи диференциална диагноза – да различи едното от другото, между травматичното увреждане на лигавицата и алергията.

Симптоми на алергия в устната кухина

Под действието на алергена лигавицата на устната кухина реагира като при неспецифичното възпаление, за което са характерни редица класически симптоми.

Зачервяване, оток, поява на неприятни усещания до болезнени, влошаване на общото състояние – това са симптомите на действие на алерген върху лигавицата на устната кухина.

Причината за поява на подобни реакции са стоматологичните пластмаси, използвани за зъбни протези.

При преглед се наблюдават признаци на борба на лигавицата на устната кухина с чуждо тяло.

Буквално на следващия ден след поставянето на протеза пациентите идват с оплакване за болки, сърбеж, оток и казват, че протезата или коронката „набира”.

Понякога наистина причината за поява на толкова неприятни симптоми се крие в грешките при протезиране.

Да припомним, че при поставяне на напълно снимаеми протези усещането за триене може да се оцени като очаквана реакция.

Но с многобройни нюанси, които може да определи само зъболекарят.

Гореизброените симптоми не са единствени, и често към този списък се добавят – поява на вкус в устата – метален, кисел, нарушение на чувствителността на зъбите, парене.

Тези неприятни усещания могат да се разпространят не само към езика, но и към небцето, на лигавицата на бузите.

Някои пациенти говорят за поява на сухота в устата, или пък обратно повече слюнка, драскане в гърлото.

Често се развиват различни видове алергични стоматити, създаващи множество неприятни симптоми и влошаващи качеството на живота.

Лечение при зъболекар

Лечението започва с поставянето на диагноза.

Алергията може да има сходни симптоми с травматични увреждания на лигавицата или т.нар. галваничен синдром, който възниква от разликата в потенциалите в устната кухина.

При подозрение за алергия на пациентите се препоръчва провежда на апликационни кожни проби, които се провеждат в специални клиники.

По време на изследването се проследява реакция на пациента към предполагаемите алергени.

Получените резултати позволяват поставянето на точна диагноза – „алергия”, но и определяне на причината.

Единственото лечение, което може да предложи зъболекарят, е прекратяване използването на материали, които предизвикват алергични реакции.

Това означава, че при алергични реакции към стоматологични материали се прави повторно протезиране с материали, които не предизвикват алергия.