Пандемията внесе толкова сериозен коректив в ежедневието ни, че светът навярно повече никога няма да е същият.

По спешност се учим да не си пипаме лицето, правилно да си мием ръцете, да не се събираме в големи групи хора и да се спазва социална дистанция.

Новата форма на любезност предполага не ръкостискане, това в никакъв случай, а слагане на маски, когато трябва да водим разговор с някого.

Хората в изолация имат много свободно време, ако, разбира се, не работят дистанционно. Това е време за почистване, да помислим над смисъла на живота, да обърнем внимание на хората, с които живеем.

Другият вариант за домашната изолация е просто да си лежим на дивана и да държим наблизо бутилка с някакъв алкохол. „За дезинфекция”, „за отпускане”, „все пак утре не съм на работа”.

За алкохола и неговото действие върху човека по време на карантина.

За какво може да ни е полезен алкохола по време на карантина

За дезинфекция

Не действат като дезинфектанти нито коняка, нито ракия, нито червеното вино. Нито за външно приложение, нито когато се пие. За външно приложение градусите не са достатъчни.

За да унищожим вируса в организма, трябва да изпием смъртоносна доза спирт. Дори и след това не е гаранция, че в тялото няма да останат вируси.

За отпускане

Не, не помага за отпускане и за справяне със стреса, във всеки случай не е и за дълго. Точно обратното – прекаляването с алкохола задълбочава стреса, усилва тревожността, чувство за самота и обреченост, предизвиква депресия. Всичко това понижава защитните възможности на организма.

Напиването по време на карантина е път към депресията.

За укрепване на имунитета

Точно обратното е. Това са само приказки, че алкохолът стимулира имунитета.

Официалната позиция на медицината

Наскоро СЗО публикува препоръки, в които ясно е посочено, че в условия на пандемия следва да се въздържаме от употреба на алкохол.

Препоръчва се да се спре употребата на алкохол и да не се правят опити с цел профилактика на заболявания или като лечение на COVID-19.

Алкохолът въздейства неблагоприятно на психиката, на поведението и на вземането на решения, усилва чувството на страх, предизвиква паника.

Освен това при взаимодействие с алкохол намалява ефективността на едни лекарствени препарати, и се усилва токсичността на други. Не е препоръчително да се приемат лекарства и да се употребява алкохол.

Спиртните напитки не предотвратяват заразяване и забавя оздравяването. Не трябва да се пие изобщо, разрешена доза не съществува, равна е на нула.

Пушенето само влошава ситуацията, при пушачите болестта протича по-тежко, лечението не е толкова ефективно.

Да се забрани ли продажбата на алкохол

Отношението към алкохола в света, обхванат от пандемия, е различно. В някои страни продажбата на алкохол е забранена или ограничена, в други е обратното. Продажбата на спиртни напитки не само продължава, но се приравнява на търговия със стоки от първа необходимост.

У нас няма никакви ограничения на продажбата на алкохол, съществува само забрана за лицата под 18-годишна възраст. Във връзка с извънредното положение не са налагани допълнителни ограничения при продажбата, не се и предвиждат такива.

Единственото ограничение е, че не работят барове и дискотеки, където могат да се консумират спиртни напитки.

В САЩ продажбите на алкохол се увеличават. Работят не само магазини, но дори и барове, на което е разрешено да доставят поръчки по домовете.

С няколко пъти нараснаха продажбите в онлайн магазините на алкохолни продукти, в един от най-популярните – със 750%, на друг с 450% за няколко дни.

Оценка на правилността на този подход ще се оценява в бъдеще, но САЩ към момента не може да се гордее, че овладява епидемията. По-скоро е обратното.

Пълна забрана за търговия със спиртни напитки е въведена в Гренландия. Един от мотивите за такова решение е стремежът за защита от домашно насилие на децата.

В РЮА има наложена пълна забрана, освен за продажбата на алкохол и на тютюневи изделия. Във Франция има разлики по области – в някои области е наложена забрана за продажба на спиртни напитки, в други винарските изби продължават да работят.