Много хора употребяват алкохол, за да се справят със стреса или поне временно да забравят за проблемите.

Но е важно да се помни, че уврежданията на черния дроб, деменция и стареенето на кожата често са свързани със злоупотреба с алкохол.

Алкохолът, особено в напреднала възраст, често не само ускорява процеса на стареене, но и повишава риска от тежко протичане на хронични заболявания, може да доведе до сериозни увреждания на сърцето и увеличава риска от тежки травми, след които възстановяването е трудно.

Но хората на преклонна възраст, често чувствайки се ненужни след излизане в пенсия, често злоупотребяват с алкохол, без да се замислят какви са последствията.

Ускоряване на стареенето намаляване на толерантността към алкохол

Всеобщо известно е, че хроничните интоксикации, сред които са и алкохолните, ускоряват стареенето на организма.

С времето може да се понижи толерантността към алкохол, поради изменения в структурата на тялото и забавяне на процесите на регенерация на тъканите, свързани с естественото стареене.

Хормоналните изменения повишават чувствителността към алкохол както сред мъжете, така и сред жените. Със стареенето процентът мазнини спрямо мускули има тенденция към увеличаване, дори и теглото да остава стабилно.

Така пиенето на една и съща доза алкохол води до високи концентрации в кръвта, дори и да се пие същото количество.

Времето за реакция и двигателните способности обикновено се забавят с възрастта, а употребата на алкохол още по-силно понижава тези способности.

Леката и умерена употреба на алкохол може да има определени предимства за здравето. Но хората често подценяват колко пият. Относно безопасната доза алкохолни напитки в зависимост от градуса:

  • 33 литра бира или вино;
  • 150 мл шампанско или толкова вино;
  • 50 мл ликьор, ром, уиски или водка;

По данни на Националния институт по проблемите със стареенето, здрав човек на 65-годишна възраст трябва да употребява не повече от 7 от тези дози седмично или максимум 2-3 дози дневно.

Повишаване на риска от падания и травми

Интоксикацията с алкохол повишава риска от нещастни случаи и травми, сред които падания, фрактури и автомобилни катастрофи във всяка възраст.

Но равновесието и устойчивостта на походката с напредването на възрастта се влошават, дори в трезво състояние. Старите хора по-често падат, в резултат на което възниква тежка травма като счупване на бедро, ребра.

Освен това всяка травма в напреднала възраст предполага дълъг период на възстановяване.

Алкохолът още повече увеличава риска, тъй като забавя мозъчната дейност. В резултат могат да бъдат получени тежки травми, които изискват хоспитализация.

Повяхване на кожата и бръчки

Спиртът ускорява стареенето на кожата, тя се покрива с по-дълбоки бръчки, възниква пигментация и нездрав вид.

Бръчките, оттеклото лице, сухота, зачервяване на бузите и разширените пурпурни капиляри, с които е покрита кожата на лицето и тялото, това е в резултат на прекаляване с алкохола.

Спиртните напитки обезводняват цялото тяло, но най-силно страда кожата на лицето.

Помощ на сърцето или вреда

Червеното вино съдържа естествен антиоксидант, който може да увеличи количеството на добрия холестерол и да защити артериите от увреждане. Ако това са съдовете на сърцето, понижава риска от инфаркт, ако са на мозъка – инсулт.

Някои изследвания показват, че леката и умерена употреба на алкохол могат да понижат риска от заболявания на сърцето, в сравнение с пълното въздържание от спиртни напитки.