Употребата на алкохол в умерени количества се свързва с понижаване на риска от болестта на Алцхаймер.

Тези, които редовно пият по малко, в главния мозък са с понижена концентрация на бета-амилоид – протеин, който предизвиква това заболяване. Новото изследване е публикувано в списание PLoS Medicine.

До 2 питиета седмично осигуряват защита от Алцхаймер

Корейски учени изследват 414 души. Средната възраст на участниците е 71 години, нито един от тях не страда от деменция или от алкохолизъм.

Всички те минават през ЯМР и ПЕТ на главата за оценка на количеството на бета-амилоид в главния мозък.

Участниците в изследването били разпитани колко често и в какви количества са употребявали алкохол през живота си.

При хората, които пиели умерено, количеството отлагания на бета-амилоид било с 66% по-малко, отколкото при тези, които не пиели изобщо.

Тези резултати били установени при всички, които пиели умерено в продължение на десетилетия, но не и при тези, които започнали да го правят неотдавна.

Употребата на алкохол в количества над умереното не показва защитен ефект.

Под умерена употреба на алкохол учените предполагат от 1 до 13 питиета седмично. Едно питие е аналог на 10 мл чист спирт.

Това е 360 мл бира или 150 мл вина или 15 мл алкохол 40 градуса.

Авторите на изследването предупреждават, че то е наблюдателно, което изучава състоянието на участниците само в определен момент.

Напитките напитки не понижават риска от Алцхаймер

Това изследване не може да показва причинно-следствена връзка, тоест резултатите от него не означават, че употребата на алкохол понижава риска от болестта на Алцхаймер.

Съавторът на изследването доктор Донг Юнг Ли от Сеулския национален университет, отбелязва, че при хора без деменция, които не страдат от алкохолна зависимост, умерената употреба на алкохол е полезна, ако се разглежда отделното влияние върху мозъка.

Не са малко изследванията, които показват, че и минимални количества алкохолни напитки са вредни за сърцето.

Един от тези научни трудове беше публикуван наскоро, затова е добре максимално да се ограничаваме със спиртните напитки.

Може би, ако си позволяваме по 1 питие седмично, това може би ще помогне за предпазване от Алцхаймер и няма да навреди на сърцето.