Какво представлява алкохолна интоксикация?

Алкохолна интоксикация представлява състояние, при което количеството алкохол, консумирано от човек, предизвиква у него поведенчески или физиологични аномалии. С други думи физическите и умствените способности на човек са нарушени.

В допълнение към признаците на физическо и умствено нарушение, нивата на алкохол могат да бъдат измерени в кръвта. В България е законодателно установено максимална ниво на концентрация на алкохол в кръвта, при която е допустимо управлението на моторни превозни средства.

Какви са признаците и симптомите?

Алкохолът въздейства по различен начин на различните хора.

Основните фактори, които определят признаците и симптомите на въздействието на алкохола са:

Предишен опит с консумацията на алкохол – дългогодишният пияч може да достигне такава концентрация на алкохол в кръвта, които би били смъртоносна за човек, който не е консумира рядко или никога не е пил алкохол.

Начинаещият пияч може да развие тежки симптоми при поглъщане на умерени количества алкохол. Също така мозъкът на дългогодишния пияч привиква на честите и дори високите концентрации на алкохол в кръвта.

Прием на лекарства – въздействието на консумацията на алкохол се увеличава, когато човек приема медикаменти, които се отпускат с рецепта особено от класа на седативните като сънотворни или успокоителни. Човек, който не е свикнал да комбинира приема на сънотворни с консумация на алкохол, е възможно при прием на предписаните дози да развие сериозни двигателни и умствени нарушения.

Клинични състояния – множество заболявания могат да окажат влияние на реакцията на организма на алкохол.

Миризмата на алкохол при дишане – има много слаба корелация между силата на миризмата на алкохол при дишане и концентрацията на алкохол в кръвта. Чистият алкохол има много лека миризма. Другите вещества, които се съдържат в алкохола, отделят основно миризмата.

Това обяснява защо когато човек пие големи количества висококачествена скъпа водка например може да мирише съвсем леко на алкохол. От друга страна човек, който е изпил умерено количество, може да дъха силно на алкохол.
Телесното тегло на човек също е от решаващо значение за реакцията на организма на алкохол. Корелацията между телесната маса и консумираният алкохол е пропорционална и колкото по-тежък е човек, толкова по-слабо се отразява на организма му.

• Съществува скала, която определя как алкохола влияе на средностатистическия пияч, който пие няколко пъти алкохол седмично:

- При концентрация 0.5 промила – загуба на емоционална сдържаност, усещане за затопляне на тялото, зачервяване на кожата, леки нарушения в преценката;

- При 1 промил- загуба на контрол над специфичните двигателни дейности като писане, объркване, когато трябват се вземат решения, изискващи мислене, емоционална нестабилност, неуместен смях;

- При 2 промила – много неясен говор, колебания в походката, двойно виждане, апатия, но реагира на гласово повикване, затруднено стоене на стол, загуба на паметта;

- При 3 промила – унесеност – реагира и то за кратко само от по-силно физическо въздействие като шамар или силно ощипване, дълбоко шумно дишане – хъркане;

- При 4 промила – кома – не реагира изобщо и не може да се контролира пикочния си мехур и се подмокря, ниско кръвно налягане и неравномерно дишане;

- При 5 промила е възможна смърт поради спиране на дишането, прекалено ниско кръвно налягане или повръщане, при което може повърнатото да попадне в белите дробове, но без защитен рефлекс за изкашляне и вероятно задушаване;

Как да се излекуваме?

Първата стъпка за излекуване от алкохолна интоксикация е да потърсите медицинска помощ. Това е животоспасяващо, тъй като лекарите разполагат с необходимите знания и средства за борба със симптомите и за възстановяване на засегнатите организми.

Лечението може да включва премахване на алкохола от тялото, стабилизиране на функциите на органи и подпомагане на възстановяването на засегнатите системи.

Освен медицинската помощ, важно е и да се осигури подходящо подкрепление и грижа за пострадалите. Хидратацията е от съществено значение, тъй като алкохолната интоксикация често води до дехидратация на тялото. Подпомагането на засегнатият да се храни и да отдъхва също е важно за неговото възстановяване.

Лекарите често препоръчват използването на лекарства, които могат да помогнат при борбата със симптомите на алкохолната интоксикация. Те могат да включват лекарства за контролиране на сърдечната дейност, за справяне със заплашителни аритмии или за облекчаване на други физически прояви.

Психологическата подкрепа също е от съществено значение. Хората, които се сблъскват с алкохолната интоксикация, често изпитват чувства на безпомощност, стрес и депресия. Психичната помощ може да помогне за справяне с тези емоционални трудности и да насърчи пациента да потърси подходяща подкрепа и помощ.

Изцяло излекуване от алкохолната интоксикация изисква време и постоянство. Важно е пациентът да следва препоръките на лекарите и да се откаже от консумацията на алкохол, за да предотврати повторното си изложение на опасността от повторно развитие на интоксикация.

В крайна сметка, излекуването от алкохолната интоксикация изисква комплексен подход, който включва медицинско, психологическо и социално вмешателство. С правилната подкрепа и грижа, хората, страдащи от това състояние, могат да постигнат възстановяване и да водят здравословен начин на живот.