Какво е сомнамбулизъм?

Сомнамбулизъм, също ноктамбулизъм или ходене по време на сън, представлява сънно разстройство, характеризиращо се със сложен комплекс от поведенчески прояви, които се осъществяват по време на сън.

Понякога сомнамбулът може да говори несвързано по време на сън. Очите му обикновено са отворени, но погледът е стъклен и сякаш се рее в пространството. Като при събуждане сомнамбулът няма никаква спомени от поведенческите си прояви по време на сън.

Сънното разстройство най-често се появява при средната детска и ранната юношеска възраст. Приблизително 15% от децата между 4 и 12-годишна възраст преживяват ноктамбулизъм.

Обикновено сънното разстройство се разрешава от само себе си до края на юношеството. Въпреки това в около 10% от случаите състоянието се появява през тийнейджърската възраст.

Какви са симптомите?

Пристъпите варират от тихо ходене из стаята до развълнувано тичане или опити за бягство. Движенията на сомнамбулите са по-често тромави. Обикновено очите им са отворени и погледът е стъклен, като засегнатият тихо броди из къщата или апартамента.

При пристъп на ноктамбулизъм човек може да отговаря на въпроси като отговорите са бавни, най-често нямат смислена фразеология. Ако засегнатият се върне в леглото без да се събуди, той обикновено няма спомени за поведението си.

По-големите деца се събуждат по-лесно в края на пристъпа и са често притеснени от поведението си, особено ако то е неподходящо. Вместо да ходят, някои деца изпълняват повтарящи се координирани движения например заглаждат пижамите си с ръка. Детето може да започне да се напикава през нощта в резултат на сънното разстройство.

Състоянието не е свързано с предишни разстройства на съня, спането в самостоятелна стая или с други състояния като ахлуофобия /страх от тъмното/ или гневни изблици.

Какви са причините?

Генетични фактори

Ноктамбулизмът се появява по-често при еднояйчни близнаци и вероятността да се случи е 10 пъти по-голяма, ако има фамилна анамнеза за него.

Фактори на околната среда

Лишаване от сън, засегнатият заспива и се събужда хаотично, като не спазва хигиена на съня, повишена температура, стрес, недостиг на магнезий и интоксикация с алкохол може да предизвика сомнабулизъм.

Лекарства например седативни/сънотворни –медикаменти, които подпомагат заспиването, невролептици – лекарства, използвани за лечение на психози, малки транквилизатори – лекарствени препарати с успокояващо действие, стимуланти – лекарства повишаващи активността и антихистамини –  използват се за лечение на алергии могат също да станат причина за сънното разстройство.

Физиологични фактори

По-голямата дължина на съня увеличава и времето на бавния сън, което може да се окаже фактор за повишената честота на състоянието при деца.

Състояния като бременност и менструация също могат увеличат честотата на ноктамбулизма.

Лечение на сомнамбулизъм

Следните мерки могат да бъдат взети спрямо човек, който страда от този вид сънно разстройство:

• Трябва да бъде оставен да спи достатъчно;
• Необходимо е да медитира или да прави упражнения за релаксация;
• Трябва да избягва всякакъв вид стимулиране визуално или звуково преди лягане;
• Поддържайте стаята за спане свободна от всякакви остри предмети и такива, които биха могли да навредят на сомнабула;
• Препоръчително е засегнатият да спи в стая на приземния етаж, ако е възможно. За да се предотврати падане, трябва да се избягват двуетажни легла.
• Нужно е да се заключват вратите и прозорците;
• Премахнете всякакви предмети от пода на спалното помещение, тъй като всякакви играчки или други предмети създават опасност от нараняване;
• Покрийте прозорците с плътни завеси;
• Поставете аларма или звънец на вратата на спалнята, а ако е необходимо и на прозорцеите.