Амблиопия е заболяване, което е по-познато като „мързеливо око“. При него се наблюдава нарушение на зрението на едното око. Образът, който приема то е изкривен, замъглен и по-слаб в сравнение с другото. От това заболяване страдат около 3% от подрастващите, но добрата новина е, че е лечимо, стига да се вземат мерки навреме.

Какви са симптомите на „мързеливото око“

Необходимо е да предприемете мерки и да заведете детето си на очен лекар, ако забележите някои от следните симптоми:

  • Очите му ви изглеждат кривогледи;
  • Когато гледа на далеч застава с нетипична и неудобна поза на главата;
  • Удря се в предмети сам от едната страна;
  • Премигва твърде често;
  • Закрива си едното око постоянно.

Причини за развитие на амблиопия

От раждането на детето до 7-та му година се формира неговото зрение. Този период е от изключително голямо значение и всички фактори, които могат да затруднят фокусирането върху образи могат да повлияят и образуват  „мързеливо око“.

Сред най-честите причинители на това заболяване са наличието на много голяма разлика в диоптрите на двете очи, което означава, че едното око фокусира нормално за сметка на другото. Други възможни фактори са кривогледството и проблеми с клепача като спадането му, така че да закрие зеницата.

Напълно е възможно и да се оформи „мързеливо око“ в резултат на някакво вродено заболяване на окото, което го затруднява да фокусира и получава ясна картина.

За съжаление това заболяване се унаследява. Ако някой от родителите или роднините има или е имал подобен проблем, то вероятността детето да получи „мързеливо око“ е много по-голяма. За да предотвратите това или да хванете заболяването възможно най-рано е желателно до първата годинка на детето да го заведете на очен лекар или веднага щом забележите някои от симптомите.

Необходимо е и да направите един профилактичен преглед при офталмолог, когато детето навърши 3 години.

Лечение на „мързеливо око“

Колкото по-рано установите проблема, толкова по-добре ще се повлияе от лечението му. Намесата е възможна само докато се формира двуочното зрение, т.е до 7 годишна възраст. След изтичане на този период е невъзможно да постигнете някакъв ефект от каквото и да е било лечение.

Тези първи години са от такова голямо значение за зрението на човек, защото ако не се предприемат необходимите мерки с времето окото може да се научи да не вижда. Мозъкът ще игнорира сигнала, който получава от него, защото е слаб и неразбираем и ще го превърне в нефункциониращ орган.

Всъщност лечението на това заболяване се извършва в два етапа. Най-важно е да се определи какви са причинителите му. При разлика в диоптрите, проблема се решава с подходящи очила. За дефекти засягащи клепача се налага оперативна намеса.

Следващият етап се състои в закриване на здравото око за определен период от време. Това се прави с цел да се стимулира „мързеливото око“. Режимът на закриване се определя от лекар и зависи изцяло от степента на заболяването и възрастта на детето.

Лечението на амблиопията може да се каже, че е изцяло в ръцете на родителите. Колкото по-упорити, търпеливи и последователни са те, толкова по-успешно ще излекуват детето си.  Преждевременното преустановяване на лечението може да заличи всичко, което е било постигнато до момента и за това то трябва да се извършва до 7 годишна възраст непрестанно. Наред с това се правят и периодични прегледи, на които се следи напредъка и се коригират диоптрите на очилата и режима на закриване на здравото око.