Един от домашните любимци облизал порязаното на ръката на домакинята и разпространява в раната смъртоносна бактерия.

54-годишната Мери Трайнър от щата Охайо се почувствала зле на следващия ден, след като се завръща от почивка в Карибите. 

Висока температура и сепсис от кучешка слюнка

Първо симптомите наподобявали на грип, но състоянието на жената бързо се влошило. Вдигнала температура, и мъжът ѝ я откарва в болница. Там на Мери поставят диагноза сепсис.

Анализите показват присъствие в кръвта на патогенна бактерия Capnocytophaga Canimorsus, която обитава слюнката на котки и кучета. Но е способна да предизвика много бързо прогресиращо и застрашаващо живота състояние при хората.

Лекарите предполагат, че в организма на Трайнър бактерията попада, когато едно от нейните кучета я лизва по порязаното на ръката.

Тази бактерия най-често представлява опасност за хора с отслабена имунна система или с тежки заболявания. Но в случая на Трайнър това не било така – преди да се разболее, жената била напълно здрава.

От сепсиса се засягат толкова много тъкани, антибиотиците не се справят

Обикновено инфекцията се лекува дълго с антибиотици, но понякога, както в случая с Трайнър, разпространението на бактериите в организма протича толкова бързо и се засягат толкова много тъкани и органи, че антибиотиците не се справят, и започва гангрена на крайниците, бъбречна недостатъчност и други тежки усложнения.

Жената прекарва в болница общо 2 месеца и половина. Претърпява 8 операции и 10 дни е в кома.

Заради агресивната инфекция, за да спасят живота на пациентката, лекарите се наложило да премахнат горните и долните крайници на Трейнър, и когато излиза от кома, претърпява шок, когато установява, че няма ръце и крака.

Сега състоянието на Мери е стабилизирано, преминава курс по рехабилитация и отново се научава да владее своето тяло. Въпреки всичко случило се, Мери и нейният съпруг не смятат да се избавят от своите кучета и продължават много да обичат животните.

Въпреки премахването на крайниците и агресивната инфекция, жената ще се възстанови, не може да се каже напълно, тъй като ще остане инвалид. Но медицината напредва, може би ще стигне до момента, в който и при такава ситуация тялото ще може да бъде стимулирано да създаде нови ръце и крака.