На 2 август светът отбеляза Международен ден на бирата. Традиционно на този ден е прието да се пише колко полезна е бирата, каква е нейната древна история и кои народи са я предпочитали пред силно и слабо алкохолни напитки.

Бирата като ГМО напитка

Скоро етикетът на бирата „Без ГМО” ще престане да изглежда забавен, тъй като учени от Калифорнийския университет разработиха метод за генна модификация на бирата.

Ако трябва да сме съвсем точни, то те изобретиха начин за отглеждане на дрожди, които придават на бирата аромат на хмел – без добавяне на този класически компонент на бирата, разбира се.

Щамовете хмел на дрождите са получени чрез технологията за редактиране на геном, която е доста лесен и евтин инструмент за редактиране на генома. В генома на дрождите с помощта на ДНК са добавени 4 нови гена, 2 от които кодират ензими линалоолсинтаза и хераниолсинтаза, които участват при формирането на компонентите на вкуса, срещащи се при много растения.

В този случай гените са били взети от мента и босилек, съответно. 2 други гена – от дрожди, позволиха да се увеличи количеството молекули предшественици, необходими за образуването на ланалоол и хераниол – компоненти на хмелния вкус.

В хода на двойните слепи тестове поканите за участие в експеримента 27 експерти от компанията Lagunitas Brewing Company определили ГМО-бирата, като дори имаща по-изразен вкус от хмела, отколкото контролният образец – бира, синтезирана по специфичен начин от дрожди и хмел.

Един от експертите дори установява в ГМО-бирата нотки плодови аромати и портокалов цвят.

Възниква логичният въпрос – какво кара дрождите да придават вкус на хмел на бирата – ако това може да се постигне с традиционен метод за приготвяне на бира? Отговорът е лесен – това е по-евтино.

За да се отгледа хмел, са необходими вода, торове, енергия за транспортиране на реколтата. За всеки литър обикновена бира са нужни 50 литра вода само за отглеждане на хмел 1 литър. Освен това стандартната процедура за производство на хмелови дрожди ще позволи точно да се получава зададеният вкус, а не какъвто се получи с помощта на истински хмел.

Бира с бактерии – пробиотици

През 2017 г. учени от Националния университет на Сингапур съобщават за създаване на бира с пробиотици. Те въвеждат в състава на хмеловата напитка на пробиотичен щам лактобацил Lactobacillus paracasei L26.

Източник на тези бактерии са червата на човека. Избрани са заради своите способности да неутрализират токсини и вируси, а също и да отчитат регулациите във функционирането на имунната система.

Идеята за създаване на пробиотична бира за първи път е предложена от студентка в 4-ти курс от Chan Mei Zhi Alcine – голяма любителка на ежедневните дози пробиотици в продуктите на млечна основа – киселина млека, айрани и др. Фенове на бирата. Студентката решава да обедини ползата от млечнокиселите бактерии и от вкуса на любимата напитка.

Живите пробиотици е трудно да се въведат в състава на бирата, тъй като съдържат хмелови киселини, възпрепятстващи растежа и оцеляването на бактериите. Мис Chan за 9 месеца разработва бира, съдържаща живи полезни бактерии. Успява да направи това, съчетавайки размножаването на пробиотични микроорганизми и дрожди с модификация на процесите на храносмилане и ферментация.

В получената бира млечнокиселите продукти използват захар за образуване на млечна киселина – това придава на бирата остър и тръпчив вкус. За получаване на продукта е необходим около месец.

Съдържанието на алкохол в него е приблизително 3,5%.

Според представените резултати, може би в близко бъдеще любителите на бира могат да се наслаждават на новата напитка, полезна за здравето на стомашно-чревни тракт.

Бира и мозък – воля и удоволствие

Бирата точно влияе на мозъка на човека – в това няма съмнение. Но се оказва, че това съвсем не е така, както може да се предположи.

По данни на невробиолози от Университета Съсекс във Великобритания, само 0,5 литра бира разрушително действат на силата на човешката воля. Това означава, че дори малка доза от слабоалкохолната напитка са достатъчни, за да загуби човек частично контрол над своите действия.